Utajené snímky z Gottova archivu: VELKÉ ODHALENÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Utajené snímky z Gottova archivu: VELKÉ ODHALENÍ!

Karel Gott
Karel Gott (Foto Karel Gott Agency, Supraphon a ara )

Deník Aha! získal exkluzivní fotografie z doby, kdy se Karel Gott (†80) teprve učil zpívat! Budoucí Slavík se na Pražské konzervatoři dostal do rukou věhlasného pedagoga prof. Konstantina Karenina – a to doslova! Pan profesor mu při studiu operního zpěvu tlačil rukama na bránici. Aby dobře zpíval...

1960
Na konzervatoři se Karel »modlil« před bustou hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Naposledy budovu školy navštívil letos na jaře s režisérkou Olgou Špátovou (35), která tam o něm točila dokument. „Prohlížel si staré záznamy o svém studiu, vzpomínal na studentské časy a bylo na něm vidět, jak je dojatý a zároveň šťastný,“ říká Jana Balašová, zástupkyně ředitele Pražské konzervatoře.

1962
Gottův dvorní fotograf Stanislav Tereba (81) zachytil mladého Karla na hodině zpěvu. „Pan profesor souhlasil a nejprve si svého žáka postavil proti sobě, vzájemně se chytli v pase za kalhoty, aby hřbetem ruky cítili bránice. Pak začal profesor Karenin zpívat a Karel se připojil. Bylo to takové zvláštní cvičení správného dýchání při zpěvu,“ popisuje Tereba Kareninovu metodu. Po úspěšné zkoušce si prý zpěvák radostí vyskočil.

1962
„Hrudní tón tvoříme tak, že necháme rozeznít hrudní dutiny. Při zpěvu hrudním rejstříkem se hlasivky rozkmitávají celou délkou i šířkou. Pokud tón, který vytvoříme, opřeme o bránici, tak je plnější a má výraznější barvu,“ učil pan profesor Gotta a názorně mu tlačil na jeho bránici. „Základní Karlovou schopností je, že je jako ta houba. Všechno nasaje a udrží,“ konstatoval rád nahlas Karenin.

1963
Po přestěhování z rodné Plzně Karel bydlel s rodiči v Okrouhlické ulici v pražských Kobylisích. Tady se pečlivě připravoval u klavíru a not na hodiny s profesorem Kareninem. Měl k němu velký respekt, navíc si jeho soukromé hodiny platil. To když ho ve třetím ročníku Pražské konzervatoře vyhodili. Přes den totiž jako vyučený elektromontér pracoval v ČKD a po večerech zpíval po kavárnách, takže školu jaksi nestíhal...

Pocta od studentů
Na Slavíkovu počest zazpívají současní studenti 7. listopadu večer v Koncertním sále Pražské konzervatoře Gottovy písně. Vstup bude zdarma!

Poslední rozloučení s Mistrem Karlem Gottem si můžete připomenout zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jasnovidec01
25. 10. 2019 • 09:26

pisálci ještě ty špíny není dost ???pomalu měsíc od smrti a vy taháte samou špínu hnus.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.