Veterán Boček je v nemocnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Veterán Boček je v nemocnici

Emil Boček
Emil Boček (Foto pro Blesk - Petra Podroužek a archiv rodiny)

Poslední žijící český stíhací pilot RAF byl hospitalizován! Armádní generál Emil Boček (96) má 28. října od prezidenta Miloše Zemana (75) obdržet Řád bílého lva nejvyšší třídy.

Válečný veterán byl přijat na interní kardiologickou kliniku Fakultní nemocnice Brno Bohunice. Potvrdila to i vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jana Zechmeisterová. „Na žádost rodiny ale nebudeme poskytovat žádné další informace o jeho zdravotním stavu,“ uvedla. Ještě ve čtvrtek se ale Boček v Ivančicích na Brněnsku zúčastnil otevření muzea RAF, které nese jeho jméno. A podle starosty Milana Bučka zůstal na slavnosti až do konce.


Válečný veterán sloužil u československé 310. stíhací perutě v Británii a na kontě má 26 operačních letů. Řád bílého lva třetí třídy mu před devíti lety propůjčil už bývalý prezident Václav Klaus (78). Před necelým měsícem ho medailí vyznamenal Senát. „Ocenění, které jsem dnes převzal, patří také mým kamarádům, kteří už nejsou mezi námi,“ řekl tehdy Boček.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.