Alkohol odsunuli, řešili psí množírny: Do nového domova s čipem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Alkohol odsunuli, řešili psí množírny: Do nového domova s čipem!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:Robert Klejch)

Schvalování zvýšení spotřební daně z alkoholu a cigaret muselo počkat na zítřek. Poslanci se včera ale vzácně shodli, že v boji s psími »koncentráky« se musí přitvrdit.

Do Senátu tak po třetím čtení Sněmovna poslala novelu veterinárního zákona, na kterou v dolní komoře prach usedal dlouhého půl roku. Co norma přináší? Zpřísňují se třeba pravidla pro ohlašování chovu fenek a zavádí povinnost čipování štěňátek. Místo dosavadních pěti fen bude muset chovatel veterinářům hlásit už vlastnictví tří čubiček starších dvanácti měsíců. A to do sedmi dnů od chvíle, kdy si třetího miláčka pořídil.


Přísněji už brzy


Toto pravidlo bude platit už od letošního 14. prosince a za jeho nesplnění bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun. Prošel také pozměňovací návrh, který nařizuje očipovat štěně ještě před předáním novému majiteli. Povinné čipování pro psy mladší osmi let schválili zákonodárci už dříve a bude platit od ledna 2020. Navíc na něj bude navázáno uznání očkování proti vzteklině. Za nedodržení této povinnosti je pak flastr 20 tisíc korun. Celkově se za lepší ochranu čtyřnohých parťáků postavilo 130 ze 184 přihlášených poslanců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.