Kam na výlovy českých rybníků
Na podzim už tradičně vydávají české a moravské rybníky svá bohatství. Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb. Výlovy jsou velkou událostí jak pro rybáře, tak i pro přihlížející návštěvníky.
Protože se z výlovů stala společenská událost pro celou rodinu, bývá součástí také doprovodný program pro děti. Podzimní výlovy jsou také skvělou příležitostí, kde si čerstvou rybu koupit a k dostání jsou také druhy, které po zbytek roku těžko seženete. Domů si nejčastěji můžete odnést kapra, candáta, pstruha nebo třeba štiku. Pokud plánujete navštívit výlov rybníku poprvé, přečtěte si pár šikovných rad, které se vám budou před cestou hodit.
Desatero návštěvníka výlovu rybníku
1. Výlov začíná brzy! Zátah ryb do sítí, který bývá tím nejzajímavějším, co během výlovu uvidíte, se provádí okolo 7. hodiny. Další práce rybářů a doprovodný program pak trvá většinou do odpoledne.
2. Gumáky s sebou. Kolem rybníků v čase výlovů bývá mokro a bahnitý terén. Teple se oblečte, přibalte si pláštěnku a nezapomeňte na holínky.
3. Na místě si můžete koupit živou rybu nebo si ji nechat vykuchat a naporcovat.
4. Připravte se na nápor lidí. Výlovy jsou lákadlem, které touží spatřit tisíce lidí.
5. Vezměte s sebou děti. Výlov je zážitkem pro dospělé, ale hlavně pro prcky. Součástí výlovů je i bohatý doprovodný program, možnost spatřit živé ryby nebo si je vyzkoušet vylovit z kádě.
6. Z výlovu si můžete odnést druhy ryb, které jindy těžko seženete. S návštěvou neotálejte, ať na vás ryby ještě zbydou.
7. Čerstvost zaručena! Nic se nevyrovná chuti ryby, která je právě vytažená z vody.
8. Rybí speciality jako rybí polévka, grundle, kapří hranolky i sušené ryby. Takové dobroty můžete během výlovu ochutnat.
9. Při výlovu můžete vidět i pěkné a na pohled zajímavé tradice cechu rybářského, například pasování rybářským právem. To se vykonává pomocí tzv. ferfule, »dřevěné plácačky«, která je součástí rituálu.
10. Kromě ryby si můžete z akce odnést zážitky, zajímavé informace o rybách včetně tipů na jejich přípravu a třeba i rybí šupinu do peněženky. Ta z výlovu vám k penězům určitě pomůže.
Termíny výlovů :
Praha
17. 10. Počernický rybník, Praha 14
24. 10. Říčanka,Praha 15
12. 11. Labuť, Praha 4
Střední Čechy
18.10. Jevanský rybník, Jevany
Jižní Čechy
11. – 13. 10. Rožmberk, Stará Hlína
22. – 25. 10. Horusický velký, Horusice
13 – 16. 11. Bošilecký, Bošilec
Západní Čechy
27. 10. – 28. 10. Rybník Amerika, Františkovy Lázně
Vysočina
12. – 13. 10. Veselský rybník, Nové Veselí
Střední Morava
11. – 13. 10. Rybník Hrubý, Uničov
Jižní Morava
19. 10. – 20. 10. Rybník Olšovec, Jedovnice
Severní Morava a Slezsko
8. 11. – 10. 11. Rybník Bezruč, Jistebník
Protože jsou výlovy rybníků závislé na přízni počasí, mění se termín výlovu častěji, než u jiných akcí. Než tedy na výlet vyrazíte, ověřte si u příslušného rybářství, zda se výlov rybníka skutečně koná v původně plánovaném termínu
Kapři z Rožmberka nepodraží: Kilo bude za 100 Kč
Rybáři zatáhli sítě na největším rybníku v Česku – Rožmberku. Během tří dnů hodlají vylovit kolem 150 tun ryb. Na Vánoce má být kapříků dostatek a už teď je jasné, že kilo toho výběrového bude stát v průměru sto korun.
Tradiční rybářské podívané přihlíželi lidé z různých koutů republiky. Výlov 647hektarového Rožmberka je spojen s rybářskými slavnostmi a ochutnávkami rybích specialit a potrvá do neděle. Právě při výlovu koupí lidé ryby nejlevněji. „Lidé na hrázi zaplatí za kilogram kapra I. třídy, tedy do 2,5 kg váhy a výběrového, to je nad 2,5 kg váhy, jednotnou cenu 85 korun. To je nejlevnější částka, za kterou lze třeboňského kapra pořídit. Na našich sádkách už je výběrový kapr na kile o deset korun dražší,“ řekl Josef Malecha z Rybářství Třeboň. Podle jeho slov ale konečnou cenu určuje prodejce.