Kam na výlovy českých rybníků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kam na výlovy českých rybníků

Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb.
Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb. (Foto scom, ara)

Na podzim už tradičně vydávají české a moravské rybníky svá bohatství. Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb. Výlovy jsou velkou událostí jak pro rybáře, tak i pro přihlížející návštěvníky.

Protože se z výlovů stala společenská událost pro celou rodinu, bývá součástí také doprovodný program pro děti. Podzimní výlovy jsou také skvělou příležitostí, kde si čerstvou rybu koupit a k dostání jsou také druhy, které po zbytek roku těžko seženete. Domů si nejčastěji můžete odnést kapra, candáta, pstruha nebo třeba štiku. Pokud plánujete navštívit výlov rybníku poprvé, přečtěte si pár šikovných rad, které se vám budou před cestou hodit.



Desatero návštěvníka výlovu rybníku
1.    Výlov začíná brzy! Zátah ryb do sítí, který bývá tím nejzajímavějším, co během výlovu uvidíte, se provádí okolo 7. hodiny. Další práce rybářů a doprovodný program pak trvá většinou do odpoledne.
2.    Gumáky s sebou. Kolem rybníků v čase výlovů bývá mokro a bahnitý terén. Teple se oblečte, přibalte si pláštěnku a nezapomeňte na holínky.
3.    Na místě si můžete koupit živou rybu nebo si ji nechat vykuchat a naporcovat.
4.    Připravte se na nápor lidí. Výlovy jsou lákadlem, které touží spatřit tisíce lidí.
5.    Vezměte s sebou děti. Výlov je zážitkem pro dospělé, ale hlavně pro prcky. Součástí výlovů je i bohatý doprovodný program, možnost spatřit živé ryby nebo si je vyzkoušet vylovit z kádě.
6.    Z výlovu si můžete odnést druhy ryb, které jindy těžko seženete. S návštěvou neotálejte, ať na vás ryby ještě zbydou.
7.    Čerstvost zaručena! Nic se nevyrovná chuti ryby, která je právě vytažená z vody.
8.    Rybí speciality jako rybí polévka, grundle, kapří hranolky i sušené ryby. Takové dobroty můžete během výlovu ochutnat.
9.    Při výlovu můžete vidět i pěkné a na pohled zajímavé tradice cechu rybářského, například pasování rybářským právem. To se vykonává pomocí tzv. ferfule, »dřevěné plácačky«, která je součástí rituálu.
10.    Kromě ryby si můžete z akce odnést zážitky, zajímavé informace o rybách včetně tipů na jejich přípravu a třeba i rybí šupinu do peněženky. Ta z výlovu vám k penězům určitě pomůže.



Termíny výlovů :
Praha
17. 10. Počernický rybník, Praha 14
24. 10. Říčanka,Praha 15    
12. 11. Labuť, Praha 4

Střední Čechy
18.10. Jevanský rybník, Jevany        

Jižní Čechy
11. – 13. 10. Rožmberk, Stará Hlína
22. – 25. 10.     Horusický velký, Horusice
13 – 16. 11.    Bošilecký, Bošilec

Západní Čechy
27. 10. – 28. 10. Rybník Amerika, Františkovy Lázně       




Vysočina
12. – 13. 10. Veselský rybník, Nové Veselí    

Střední Morava
11. – 13. 10. Rybník Hrubý, Uničov    
Jižní Morava
19. 10. – 20. 10. Rybník Olšovec, Jedovnice    

Severní Morava a Slezsko
8. 11. – 10. 11. Rybník Bezruč, Jistebník    
Protože jsou výlovy rybníků závislé na přízni počasí, mění se termín výlovu častěji, než u jiných akcí. Než tedy na výlet vyrazíte, ověřte si u příslušného rybářství, zda se výlov rybníka skutečně koná v původně plánovaném termínu

Kapři z Rožmberka nepodraží: Kilo bude za 100 Kč
Rybáři zatáhli sítě na největším rybníku v Česku –  Rožmberku. Během tří dnů hodlají vylovit kolem 150 tun ryb. Na Vánoce má být kapříků dostatek a už teď je jasné, že kilo toho výběrového bude stát v průměru sto korun.
Tradiční rybářské podívané přihlíželi lidé z různých koutů republiky. Výlov 647hektarového Rožmberka je spojen s rybářskými slavnostmi a ochutnávkami rybích specialit a potrvá do neděle. Právě při výlovu koupí lidé ryby nejlevněji. „Lidé na hrázi zaplatí za kilogram kapra I. třídy, tedy do 2,5 kg váhy a výběrového, to je nad 2,5 kg váhy, jednotnou cenu 85 korun. To je nejlevnější částka, za kterou lze třeboňského kapra pořídit. Na našich sádkách už je výběrový kapr na kile o deset korun dražší,“ řekl Josef Malecha z Rybářství Třeboň. Podle jeho slov ale konečnou cenu určuje prodejce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.