Dagmar Havlová: Na Hrádečku udělá hotel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dagmar Havlová: Na Hrádečku udělá hotel!

Havlová chce stavět zhruba na 1,5 ha půdy.
Havlová chce stavět zhruba na 1,5 ha půdy. (Martin Hykl)

Apartmány, muzeum, parkoviště. Tak by se daly shrnout plány Dagmar Havlové (66), která chce na pozemcích zděděných po prezidentovi Václavu Havlovi (†75) stavět hotelový resort. Turisté by měli spát jen 300 metrů od slavného Hrádečku, kde se za totality scházeli disidenti.

Věci už se měly dát do pohybu. Nejen, že existuje projekt, ale podle MF Dnes už leží i na stole oddělení územního plánování trutnovské radnice. Pozemky, na kterých plánuje bývalá první dáma, stavět svůj turistický ráj, totiž spadají pod chráněné území přírodního parku a jsou zatím vedené jako trvalý porost. Herečka už prý zažádala o změnu územního plánu, aby z louky nadělala stavební parcely. Podle zjištění ČTK by měl hotelový resort stát jen 300 metrů od Havlovy usedlosti.



Nechtěl penzion
Přitom když si chtěl soused Josef Trpák ještě za prezidentova života jeden z pozemků pronajmout a udělat na něm oboru s daňky, tvrdě narazil. Václav Havel mu v roce 2005 poslal dopis, ve kterém mu napsal: „Pronajímat vám pozemek zatím nemáme v úmyslu. Důvod pravděpodobně znáte: ostnaté dráty, jimiž je vaše obora obklíčena, nemám rád, protože mi připomínají vězení, a nerad bych, aby jich bylo kolem Hrádečku stále víc.“ A byl v něm i zásadně proti jakémukoli penzionu. „Mimoto nemám žádnou jistotu, že by na naší louce nevznikla pro daňky boudička, posléze posed a jednou možná i nějaký penzion. Jsem přítelem toho, aby naše údolí zůstalo co nejblíž svému původnímu přírodnímu stavu,“ stálo v dopise, pod nímž byl Havlův podpis.

Odmítla vyjádření
Sama herečka v minulosti tvrdila, že chalupu po zesnulém manželovi má ráda, a odmítla údajně i mnoho zájemců, kteří objekt v hodnotě několika milionů chtěli koupit pro sebe. Podle sousedů ale na Hrádeček jezdila maximálně na otočku zkontrolovat její stav a větrat. Teď svoje velkolepé plány odmítla komentovat. „Vyjádření paní Havlová v této záležitosti neposkytne. Jedná se o soukromou věc a do té vám, promiňte, nic není,“ citovala MFD odpověď Barbory Pavlovské z Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.


Úřad vše potvrdil
„V rámci podaného návrhu na změnu byla ze strany žadatele předložena studie k plánovanému záměru výstavby objektu Hrádeček Resort, která obsahuje navrhované rozmístění apartmánů s hlavním objektem,“ potvrdil nicméně Marek Hlíza z oddělení územního plánování trutnovské radnice, kam Havlová žádost podala.

Starostka je pro, ale...
Pro svůj podnikatelský nápad získala Dagmar Havlová i starostku Mladých Buků. „Byla bych velmi ráda, kdyby se to upravilo rozumně, aby třeba bylo kde zaparkovat. Budu podporovat jakoukoliv věc, která zajistí, že místo ožije. Na druhou stranu nechci, aby tam vznikly gigantické apartmány. Chci, aby to bylo rozumné. Upřímně řečeno, tam ani nic velkého vzniknout nemůže, není tam infrastruktura ani kanalizace. Těžko si představit, že by tam někdo budoval něco nesmyslného,“ řekla MF Dnes Lucie Potůčková. Přesnou podobu plánu však místní neznají.



Stála 14 tisíc korun
Usedlost ve Vlčicích u Trutnova koupil Václav Havel se svou první ženou Olgou Havlovou, rozenou Šplíchalovou (†62), v roce 1967 na inzerát za 14 tisíc korun československých. Psal tu své eseje a divadelní hry, hostil přátele disidenty, chartisty, umělce, pořádal různé akce. Navíc se Hrádeček stal posledním místem jeho života, který skončil 18. prosince 2011.

Turisté místo estébáků
V 70. letech StB hned vedle zahrady postavila nejprve mobilní buňku, odkud sledovala dění u Havlových. Druhou pozorovatelnu si později estébáci postavili asi 400 metrů vzdušnou čarou od Hrádečku.

Dagmar Havlová na premiéře Tarantina: Usměvavá, vyžehlená a v doprovodu kamarádky!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
st.rec
9. 10. 2019 • 11:50

Ha-ha,to bude totální finanční propadák,ona a ani jméno Havla už nikoho nepřitáhnou.Leda možná krvavou Madlu,kavárníky atd.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.