Zásadní vystoupení Gotta: Sametový pakt s Krylem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zásadní vystoupení Gotta: Sametový pakt s Krylem

Prosinec 1989: Dějí se velké věci, v Evropě končí komunismus a Kryl zazpíval s Gottem hymnu.
Prosinec 1989: Dějí se velké věci, v Evropě končí komunismus a Kryl zazpíval s Gottem hymnu. (Repro Strategie)

V prosinci to bude třicet let, na balkoně Melantrichu na pražském Václaváku zazpívaly hymnu dvě ikony. Karel Kryl a Karel Gott! Představitelé do té doby protichůdných světů. Revoluce neřídí logika, ale emoce.

Pro tři sta tisíc lidí, kteří vítali změnu režimu. Komunismus padl a Kryl, emigrant, bohém a sebestředný heretik, se postavil vedle symbolu normalizace. Symbolické pro samet, smíření s minulostí. Byl to dějinný paradox, historická událost. Psal se 4. prosinec 1989, totalitní vláda se chystala k demisi a oba Karlové v 16.55 pěli hymnu. Od Kryla to bylo kavalírské, od Václava Havla a dalších z Občanského fóra chytré.

Krylovi říkali, ať nezpívá
Gottem získali pro svoji věc konformní část národa. „Myslím, že to Kryl bral upřímně, bez domýšlivosti nebo ješitnosti. I když mu říkali, že by se mnou neměl vystupovat a měl by si držet svůj protestní a buřičský postoj,“ vzpomínal na silné okamžiky později Karel Gott. „I když si myslím, že později ho to mrzelo, ale v tu chvíli to pomohlo věci,“ dodal. Demonstrace v té době měly obrovskou sílu. Lidé jezdili z celé republiky do Prahy, euforie cloumala zemí a téhle emoci se nešlo ubránit. Kryl do toho šel, nad morálními poklesky (Anticharta) svého kolegy mávl rukou.

Gott tam byl se mnou!
Když mu Miloš Čermák v Reflexu v roce 1993 připomněl, že zpíval na balkoně Melantrichu s Gottem, ostře se ohradil: „Nikoliv. Karel Gott tam byl se mnou, prosím. Jen pro přesnost – já jsem byl požádán, jestli smí Karel Gott zpívat se mnou,“ obhájil se, ale už to nebylo zapotřebí. Kryl se v nové době bez zjevného nepřítele neorientoval, Karel Gott (možná i díky smířlivému postoji Kryla a společnému vystoupení) vyletěl znovu nahoru.

Gottův soused Jakub Železný: Na místo smutku přivedl syna.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
havran2
6. 10. 2019 • 13:43

Pravda,pravda pravda ! ! !

Inka
6. 10. 2019 • 06:31

Opět neobjektivní plky ! Havel ušil boudu na Kryla, který se až na místě dověděl, že by měl spívat i Gott ! Pro dobro věci a desetitisíce lidí se Kryl podvolil, co do své smrti litoval ! To, že Gott si vybudoval kariéru v totalitním režimu za pomoci komunistických pohlavárů, po 89 roce obrátil a do smrti lhal...! Státní pohřeb za státní peníze člověku, který se byl schopen zaprodat každému režimu ? A že byl člověk slušný ?! Promiňte, jenom ty sexuální orgie vypovídají o kousku jeho morálního kreditu...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.