Poslední hodiny před smrtí: Proč Gott ukončil léčbu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Poslední hodiny před smrtí: Proč Gott ukončil léčbu?

Karel Gott
Karel Gott (Profimedia)

Karel Gott byl veliký bojovník a zodpovědný pacient. Když mu lékaři v listopadu 2015 diagnostikovali rakovinu mízních uzlin, přestál chemoterapie a dostal se z toho. V září 2019 oznámil, že bojuje s akutní leukemií. Pár dní nato se rozhodl poslední dny svého života trávit v kruhu milující rodiny. V klidu. Bez vysilujících návštěv nemocnice, kam pravidelně dojížděl na udržovací terapii – transfuzi krve.

Rozhodnutí nechat budoucnost osudu dozrálo v Gottovi podle přátel rodiny již minulý týden. Jeho volba byla ale i pro odborníky na léčbu leukemie správná. „Na agresivní formu akutní leukemie, kterou onemocněl Karel Gott, zatím žádná účinná léčba neexistuje,“ přiznává přední specialista na hematoonkologii a onkologii profesor Pavel Klener.


Velmi by trpěl
„Kdyby se lékaři v případě Karla Gotta pokoušeli o nějakou intenzivní léčbu, tak by hrozně trpěl a stejně by to nevedlo k žádnému výsledku,“ sdělil profesor Klener pro Seznam Zprávy.
Podle něj se akutní leukemie léčí buď chemoterapií, nebo transplantací kostní dřeně. „Ovšem vzhledem k vysokému věku a již dříve prodělané chemoterapii by ale v případě Karla Gotta léčba účinná nebyla,“ tvrdí odborník.


Druhotný nádor
S tím souhlasí i MUDr. David Belada ze 4. interní hematologické kliniky FN Hradec Králové. „Pokud onemocní starší člověk zhoubným nádorem, může se stát, že se po intenzivní chemoterapii objeví za několik let tzv. druhotný nádor. Chemoterapie totiž poškodí genetickou informaci zdravých buněk a za několik let se může vyvinout jiný nádor,“ vysvětluje pro deník Aha! doktor Belada. „A v případě akutní leukemie jako druhotného nádoru není prognóza většinou příznivá z důvodu obtížné léčitelnosti. Tělo je často předchozí léčbou již vyčerpané a genetická výbava druhotného nádoru často způsobuje, že onemocnění je agresivnější než v prvním případě,“ doplňuje MUDr. Belada.

Drastická léčba
Metody, které měli onkologové pro léčbu k dispozici, by byly velmi drastické a intenzivní léčba by přinesla mnoho nežádoucích účinků. Toho si byl zřejmě Karel Gott velmi dobře vědom. S obdivuhodnou pokorou, se kterou celý život přistupoval ke své práci, přistoupil i k nevyhnutelnosti svého konce.

Co by Slavíka čekalo při dalších chemoterapiích

Časté infekce
Mezi nejčastější nežádoucí účinky, které provázejí chemoterapii, patří časté infekce. Ty mohou mít v některých případech pro nemocného až fatální následky končící smrtí. Chemoterapie totiž oslabí obranyschopnost organismu a ten nedokáže bojovat ani s banální virózou.


Útlum normální krvetvorby
To se projeví také často se opakujícími infekcemi, nedostatečným zásobováním těla kyslíkem (anémií) a nadměrnou krvácivostí.

Nevolnost a zvracení
Cytostatika většinou vyvolávají u nemocných nevolnosti, zvracení a nejrůznější střevní potíže. I přes podávané léky na nevolnost se tyto potíže některým nemocným nevyhnou a bývají velmi úporné.

Zánět sliznic
Zánět se projevuje bolestmi a pálením v dutině ústní, bolestmi břicha a průjmy. Tyto komplikace je nutno někdy řešit za hospitalizace podáváním léků a většinou také nitrožilní výživou.

Ztráta chuti a velká únava
Někteří pacienti pozorují ztrátu chuti a někteří slabost ve svalech končetin. Častým problémem bývá velká únava a naprostá ztráta životní energie.

Karel Gott

Chinaski zavzpomínali při koncertě na Karla Gotta:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.