Polívkův strach o Marcelku: Může hrozit plicní embolie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Polívkův strach o Marcelku: Může hrozit plicní embolie?

Poslední z životních partnerek Bolka Polívky Marcela Černá.
Poslední z životních partnerek Bolka Polívky Marcela Černá. (A. Malachovský, Herminapress.cz)

Herec a komik Bolek Polívka (70) vystřídal za svůj život několik partnerek. Poslední, u které »zakotvil«, je Marcelka. Žít s mužem podobně bohémské nátury ale neznamená rozhodně jen radost, smích a pohodu. Někdy to chce stoprocentně nervy jako špagáty. Jak muž této odolné ženy přiznal, potřebovala by jeho poslední vyvolená  teď i pevné zdraví.

V rozhovoru pro Magazín Dnes promluvil Bolek Polívka o tom, že on sám o svém věku zase až tak nepřemýšlí, do problémů „stáří“ nedávno ale prý zasvětil právě svoji něžnou polovičku„Teď jsem se na tohle téma dotkl lehounce mé ženy Marcelky. Onemocněla zánětem žil, musela začít brát nějaké prášky, a tak jí říkám: Vidíš, Marcelko, to jsou ty první příznaky stáří – onemocní ti žena...,“ neváhal aplikovat svůj osobitý humor i na ni. Zánět žil přitom nemusí být banální choroba.

Základní fakta o nemoci

Zánět žil, flebitida, se podle místa svého vzniku i závažnosti rozlišuje na zánět povrchových žil (tromboflebitidu) a hlubokých žil (flebotrombózu). První se typicky projevuje zarudnutím a bolestivým zatvrdnutím v průběhu žíly. Druhý na sebe nejčastěji upozorní otokem. Při poškození cévní stěny nebo zpomalení odtoku krve dochází k jejímu srážení. V okolí sraženiny se rozvíjí zánět žíly. Zánět nejčastěji postihuje žíly dolních končetin. Na horních je vzácný a bývá obvykle spojen s poraněním žíly, například při nitrožilní aplikací léků, uvádí o nemoci server ulekare.cz.

Nebezpečnější je zánět hlubokých žil, který vyžaduje návštěvu lékaře a následný pobyt  v nemocnici. Při tomto typu onemocnění totiž hrozí plicní embolie, proto je nutné podávat léky na ředění krve (nejčastěji heparin – pozn. red.), následně se obvykle léčba dokončuje pomocí warfarinu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.