Nový obličej odumírá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nový obličej odumírá

Bohdan Pomahač při operaci.
Bohdan Pomahač při operaci. (Foto Brigham and Women’s Hospital, Petr Novotný)

Český plastický chirurg světového renomé Bohdan Pomahač (48) musí přihlížet, jak jeho přelomová práce selhává. Žena, které dal celou novou tvář, o ni nejspíš zase přijde.

Carmen Tarletonovou (51) před dvanácti neskutečně brutálně napadl exmanžel: polil ji louhem, 80 % těla měla poleptaných a přišla i o obličej. Pomahač jí v únoru 2013 transplantoval nový, jako jedné z prvních na světě. Jenže u všech transplantací imunitní systém proti cizí tkáni bojuje. Prášky někdy reakci těla přemůžou, u Carmen však už selhávají. V srpnu lékaři zjistili, že se některé obličejové cévy uzavřely a přestaly transplantovanou tkáň vyživovat. „Existuje tolik neznámých, tolik nových věcí, co pořád objevujeme,“ konstatoval Pomahač.

Brigham and Women’s Hospital, Petr Novotný

„Není realistické doufat, že tváře pacientům vydrží po celý život.“ Měsíc teď bude s kolegy zkoumat, zda pomůže nová transplantace. Bude-li tkáň odumírat rychle, nestihnou to a budou muset novou tvář rovnou odstranit. Paní Tarletonová ani tak experimentální léčby nelituje, zlepšila jí život. Naučila se prý hrát na banjo a piano, napsala paměti... „Před transplantací se mi žilo mizerně. Jasně, že bych si přála, aby to vydrželo deset dvacet let. Ale vím, že tu plujeme neznámými vodami,“ říká smířeně. Ve Francii už takový případ mají za sebou. Dokonce ještě závažnější – během osmi let dostal Jérôme Hamon (44) dokonce třetí tvář!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.