Julius (40) zachránil z auta otce se synem: Je to gentleman silnic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Julius (40) zachránil z auta otce se synem: Je to gentleman silnic

Gantleman silnic Julius Jano s manželkou, syny Eliášem (3), Juliem (8) a dcerou Julií (11).
Gantleman silnic Julius Jano s manželkou, syny Eliášem (3), Juliem (8) a dcerou Julií (11). (Foto Aha! – Barbora Silná, PČR)

„Můj syn byl v kómatu a já jsem ho teď probral...“ to byla první slova, která slyšel Julius Jano (40) z Nového Města pod Smrkem od řidiče škodovky. Před jeho očima se přetočila přes střechu. Do příkopu a stromu ji poslal Polák v superbu, nevšiml si, že ho předjíždí, a vytlačil ji ze silnice.

Přestože viník pouze šlápl na plyn a z místa zmizel, otec tří dětí začal hned na silnici letos 20. února v Hajništi na Frýdlantsku jednat. Včera byl oceněn titulem Gentleman silnic.


Adrenalin a strach
„Nepřemýšlel jsem o tom ani chvíli. To by udělal každý. Byla to ale směs adrenalinu a strachu, protože když jsem k tomu autu přiběhl, tak bylo hrozné ticho,“ líčil a v očích se mu po více než půl roce leskly slzy. Obával, aby neměl někdo z posádky například tepenné krvácení. „Nemám žádný kurz první pomoci, ale nejmladší syn je autistický a jako malý se nám často dusil, takže jsem si nějaké základní postupy nastudoval,“ popsal. V havarované Škodě Fabia cestoval otec se synem. „Přiběhl jsem k autu, vyrval dveře a uviděl toho otce. Byl při vědomí a říkal mi, že syn byl v kómatu, ale probral ho. Pochopil jsem z toho, že byl v bezvědomí,“ vzpomínal. Na posádku pak mluvil až do chvíle, než přijeli záchranáři.



Jel z pohovoru
„Pořád mám pocit, že si ocenění nezasloužím, protože kromě toho, že jsem s nimi komunikoval do příjezdu záchranky, jsem nic jiného neudělal,“ říkal. K nehodě se dostal cestou z pracovního pohovoru ve Frýdlantu. Místo nakonec dostal, působí jako sociální pracovník v nízkoprahovém centru Diakonie Českobratrské církve evangelické. „Mám na starosti děti z vyloučených lokalit, o které se starám,“ upřesnil. Sám chtěl být v minulosti také policistou, ale zabránil mu v tom fakt, že nemá maturitní zkoušku


Předjížděl předjíždějícího
Nehoda se stala na silnici mezi Frýdlantem a Hajništěm. Řidič Škody Fabia na rovném úseku předjížděl, když ho ze silnice vytlačila také předjíždějící Škoda Superb s polskou značkou. Její řidič si nevšiml, že ho fabia předjíždí, a vybočil do protisměru. Tím ji vytlačil do příkopu, kde se převrátila a narazila do stromu.

Víte, že...
...viníka nehody vypátrali policisté po měsíci? Řidiče stíhají pro ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.