Školačky zapálily sklad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Školačky zapálily sklad

Požár zavinily dvě dívky.
Požár zavinily dvě dívky.  (ilustrační foto ara)

Škodu ve výši přes 135 tisíc tehdejších korun způsobil počátkem prosince 1979 požár skladu krmiv Jednotného zemědělského družstva Svornost ve Světlé na Jindřichohradecku. Kriminálka začala hledat neznámého žháře, vyloučena nebyla ani sabotáž.

Takovým trestným činům věnovali vyšetřovatelé někdejšího Sboru národní bezpečnosti v časech »reálného socialismu« mimořádnou pozornost. O případu informoval deník Rudé právo 5. prosince 1979. Vyšetřovala ho kriminální služba z Jindřichova Hradce. Ta nakonec musela opustit teorii tajemného žháře, či dokonce sabotéra. Detektivové totiž odhalili dvě »pachatelky« školního věku (8 a 9), které se doznaly k založení ohně nešťastnou náhodou.
Byla to nakonec banální kauza. Dívenky si tajně, bez dozoru dospělých, s krabičkou zápalek v kapse jedné z nich odešly hrát do družstevního skladu. A tam škrtaly a škrtaly, až začalo hořet. Jen tak tak školačky stačily zmizet. Sabotáž se zkrátka nekonala. Co děvčatům řekli doma jejich rodiče a co učitelky ve škole, o tom se v tisku nepsalo... Nic příjemného to ale zcela jistě nebylo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.