Babišovo (ne)stíhání: Co je teď ve hře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Babišovo (ne)stíhání: Co je teď ve hře

Bude tedy trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (65, ANO) a jeho rodiny v kauze Čapí hnízdo zastaveno, nebo ne? Dozorující žalobce změnil názor a chtěl by dát případu stopku. Na tahu je tak teď jeho nadřízený. Co se může dít dál?

Vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze  Martin Erazím (46) zatím studuje dokumenty. Může s názorem svého podřízeného souhlasit, a pak Babiš vyvázne, nebo věc vrátí opět Šarochovi. A to buď s požadavkem o doplnění podrobností, nebo mu doporučí jiný právní názor. K němu by měl Šaroch přihlédnout a své rozhodnutí Babiše nestíhat změnit. Jenže nemusí. Má totiž i možnost pokyn odmítnout, pokud bude mít pocit, že je nezákonný. Pak by musel rozhodnout Erazím. Do celé věci mohou ale ještě zasahovat i nejvyšší žalobce Pavel Zeman (46) a vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová (46), která v krajním případě může případ převzít a rozhodnout. Teoreticky je ve hře i »zásah shůry«, kdy prezident Miloš Zeman (74) může tahanice ukončit omilostněním premiéra. Pikantní na tom je, že milost by musel spolupodepsat sám Babiš jako předseda vlády. Vzhledem k tomu, jak rozsáhlý je spis kolem údajného 50milionového podvodu s dotacemi na farmu Čapí hnízdo, bude zřejmě rozuzlení otázkou dlouhých měsíců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.