Úlovek u dědy na zahradě: Hřiby pod jabloní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Úlovek u dědy na zahradě: Hřiby pod jabloní!

Amálka (vpravo) se Sofinkou u smrku, ale houby našly pod jabloní.
Amálka (vpravo) se Sofinkou u smrku, ale houby našly pod jabloní. (Foto Aha! – Monika Rubešková)

Na houby chodí pravidelně, tentokrát ale ani nemusely do lesa! Dva obrovské hřiby našla Sofinka (12) s Amálkou (5) pod jabloní u dědy na zahradě v Roškopově u Staré Paky.

Na návštěvě chtěly holky přiložit ruku k dílu a vrhly se na sekání zahrady. „Když jsme se sekačkou projížděly kolem jabloně, všimly jsme si dvou krásných hřibů, málem jsme je posekaly,“ popsala Sofinka.

A co s úlovky udělaly? „Skončily nasušené a bude z nich v zimě skvělá bramboračka. Tak jak ji dělá jen máma,“ řekla s nadšením Amálka.

Jak je to možné?

Mykolog Dalibor Marounek uvedl, že šlo jen o náhodu. „Hřiby smrkové žijí v symbióze s kořeny smrků a někdy i jiných jehličnanů,“ uvedl. Plodnice je ale jen malou částí houby. Pod zemí se z něj táhnou dlouhá vlákna zvaná mycelium. „A ta ho spojují s kořeny smrku nebo jiného stromu, který může být i několik metrů daleko,“ říká mykolog.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.