Jak si splnit sny a přání? Dosáhněte harmonie.... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak si splnit sny a přání? Dosáhněte harmonie....

Harmonie
Harmonie (Pixabay)

Zrychlený způsob života, často zaměřený hlavně na konzum, je příčinou, že stále více lidí emocionálně i spirituálně trpí. Z toho se vyvíjí celková nespokojenost s vlastním životem, následně pak i psychické obtíže. Jaké je řešení? Každý z nás může na sobě zapracovat, stát se sám sebou a hlavně si průběžně začít plnit své sny. Jen je potřeba začít žít uvědoměleji a svědomitěji, dbát na svůj osobní rozvoj. Zde je malý návod, jak na to.

4 úrovně bytí
V lidském životě jsou obsaženy čtyři základní stránky: fyzická, mentální, emocionální a spirituální. Pokud máte pocit, že se vám v životě nějakým způsobem nedaří, je možné, že jste dosud některou z nich opomíjeli.

1. Fyzická
Hmotné tělo, které zahrnuje naši schopnost přežití a rozvíjení se v materiálním světě. Každý z nás ví, že je třeba o svou tělesnou schránku náležitě pečovat a mít své tělo rád, ne každý to však vždy činí.

2. Mentální
Náš intelekt, schopnost přemýšlet a uvažovat. Tato oblast existence zahrnuje myšlenky, postoje, přesvědčení a hodnoty. Naše mysl může být jedním z největších darů, ale také naším největším zatracením. Pomáhá nám přinášet zásadní poznání, ale též nás může uvést do nesmírného zmatku. Hlavním záměrem je umět jasně přemýšlet, mít mysl stále otevřenou a současně s tím ovládat umění správné volby.

3. Emocionální
Projevuje v schopnosti prožívat hluboce svůj život, mít citový vztah jeden ke druhému i k celému světu. Tato naše část dychtí po smysluplném kontaktu a spojení s ostatními.

4. Spirituální
Jde o naši vnitřní podstatu, duši, tu část, která existuje mimo prostor a čas. Propojuje nás s vesmírným zdrojem a jednotou veškerého života, umožňuje nám zažívat hlubší smysl a účel života. Tato rovina poskytuje základ pro rozvoj všech dalších úrovní.

Zjistěte, která vaše část trpí
Všechny čtyři sféry naší existence jsou stejně důležité. Z dlouhodobého hlediska bychom neměli zanedbávat ani jednu z nich. Pokud si nejste jistí, který aspekt potřebujete rozvíjet, zkuste to podle našeho návodu. Vezměte si tužku a papír a v klidu si odpovězte na tyto otázky: 
Fyzická úroveň: Jsem tělesně zdráv a plně aktivní? Mám rád své tělo, cítím se v něm dobře? Jsem spokojen v materiálním světě? Jsem nohama na zemi a finančně stabilní? Přináší mi potěšení sexualita?
Emocionální sféra: Rozumím svým citům? Dokážu je adekvátně vyjadřovat? Prožívám zcela přirozeně škálu emocí ­– smutek, strach, hněv stejně jako radost a lásku? Jsou emoce, kterým se vyhýbám? Umím si s lidmi stanovovat potřebné hranice? Jsem schopen mít s nimi blízký, intimní vztah?
Mentální aspekt: Jsem schopen uvažovat a vyjadřovat se jasně? Jsem spokojený se svým intelektem? Vyhovuje mi můj názorový systém? Pomáhá mi v životě? Jsem otevřen novým nápadům, aniž bych se nechal příliš ovlivňovat?
Spirituální rovina: Mám pocit vnitřního napojení na svůj vnitřní duchovní zdroj? Dokážu být jen sám se sebou a pobývat v tichosti? Jsem v kontaktu se svou intuicí a vnitřní moudrostí? Zažívám pocit sounáležitosti s vesmírem? Cítím se být součástí většího celku?

Odpovědi na otázky si poznamenejte a zamyslete se nad tím, jak každou ze čtyř úrovní ve svém životě prožíváte. Zapište si i myšlenky, které napomohou zlepšení a vyvážení všech sfér a zároveň jakoukoli nelibost, jež v souvislosti s některou rovinou pocítíte. Abychom mohli vést zdravý a spokojený život, je nutné se vždy na nějakou dobu zaměřit na léčbu a rozvoj každého z těchto čtyř hledisek.

Kde ale vezmete energii a motivaci k dalšímu rozvoji? Náš virtuální průvodce nabízí tipy, které vás dovedou na správnou cestu.

NATIVECNC.CZ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.