Olomouc se rozloučila se slavným vozíčkářem Langerem (†60): Nepřežil cestu svatého Jakuba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Olomouc se rozloučila se slavným vozíčkářem Langerem (†60): Nepřežil cestu svatého Jakuba

Olomouc se rozloučila se slavným vozíčkářem Milanem Langerem (†60)
Olomouc se rozloučila se slavným vozíčkářem Milanem Langerem (†60)  (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, Facebook, ara)

Celý život strávil na vozíčku. Přesto ho lidé v Olomouci znají jako politika i zakladatele spolků. Milan Langer (†60) nepřežil 3,5 tisíce dlouhou pouť k hrobu svatého Jakuba v Santiago de Compostela. 

Včera se vydal Milan Langer na poslední cestu. Svalovou dystrofii, kvůli které byl upoután na invalidní vozík, nikdy nebral vážně. „Chtěl být kosmonautem a do dotazníku u odvodové komise, než dostal modrou knížku, napsal, že by chtěl sloužit jako stíhací pilot,“ prozradilajeho manželka Martina.

Zabila ho infekce

Langer navštívil Indii, Thajsko nebo Austrálii. Poslední cesta se mu ale stala osudnou. S přáteli se vypravil na pouť k hrobu svatého Jakuba ve španělském Santiago de Compostela. Krátce poté, co oslavil šedesátiny, ho však po ujetí dvou tisíc kilometrů zradilo zdraví. 7. srpna zemřel v nemocnici ve francouzském Decazeville, kde podlehl dehydrataci, vyčerpání a infekci.

Inspiroval ostatní

Předtím, než na pouť vyrazil, prozradil její hlavní důvod. „Chci ukázat, že život i s těžkým fyzickým handicapem může být pestrý a bohatý. Jen musíme najít to správné tlačítko pro vypnutí telenovely v televizi a začít si ji psát sami svou fantazií. Nevymlouvat se,“ řekl při posledním rozhovoru s českými novináři.

Pomáhal invalidům

Langer byl zakladatelem spolku vozíčkářů Trend, stál u zrodu a byl krajským předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Působil i v dalších organizacích pro zdravotně postižené jako je Svaz invalidů nebo Asociace muskulárních dystrofiků. Byl také olomouckým zastupitelem a byl duchovním otcem projektu Bezbariérová Olomouc.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.