Milouš Jakeš: 97. narozeniny PŘEVOZ DO LDN! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Milouš Jakeš: 97. narozeniny PŘEVOZ DO LDN!

Květen 2019 – Na posledním »mecheche« komunistů letos v květnu Jakeš nechyběl.
Květen 2019 – Na posledním »mecheche« komunistů letos v květnu Jakeš nechyběl. (Foto Aha! – D. Malík, T. Tran, M. Přibyl, ara)

Možná svým dosud »nejprominentnějším« pacientem se může pyšnit nemocnice v Roztokách u Prahy. Její lůžkové oddělení se totiž stalo novým domovem Milouše Jakeše (97). Bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ tam fotoreportéři Aha! zastihli v pondělí, právě v den jeho narozenin!

Snad poprvé bylo skutečně vidět, že si expapaláš, který pronesl neblaze proslulé věty na Červeném hrádku, opravdu »jde« pro stovku. Ten zamračený muž s propadlými tvářemi prostě nebyl tím Jakešem, kterého znají jeho příznivci, když jim na prvního máje rozdává úsměvy a autogramy. Nedávno na veřejnost prosákla informace, že prodělal v pořadí už druhý zápal plic. A skutečně: jakékoliv znaky vitality byly ty tam, když v pondělí kolem půl šesté odpoledne Jakeš vystupoval z vozu před léčebnou dlouhodobě nemocných nemocnice v Roztokách u Prahy. A s doprovodem pomaloučku mizel v útrobách...

Konec soběstačnosti

Což o to, »pečovatelák« působí čistým a příjemným dojmem. „Naše nemocnice je určena nemocným bez ohledu na věk, u kterých je nutná dlouhodobá léčebná, rehabilitační a ošetřovatelská péče, a to v rozsahu, který není možno zabezpečit ambulantně nebo v domácím prostředí,“ uvádí zařízení na svých stránkách. Pro Jakeše, který ještě donedávna byl schopen dojít si na nákup a navařit »do foroty« oblíbené švestkové knedlíky, to musí být každopádně nezvyk. Do svého bytu v pražských Dejvicích se tak nejspíš podíváuž jen tehdy, když k tomu svolí jeho synové. Přesněji, ten mladší, Lubomír (69).

Čtyři jídla denně

Do novostavby v Dejvicích Lubomír s Miloušem (75) otce přestěhovali poté, co vilu na Hanspaulce, kde někdejší komunistický pohlavár bydlel dlouhých pětatřicet let, prodali za 45 milionů. Byt podle katastru patří mladšímu z nich. A podle informátora Aha! je právě Lubomír tím bělovlasým chlápkem, který tátu v pondělí krátce po páté odpoledne do eldénky z dejvického bytu – a lze si domýšlet, že i z rodinné oslavy – odvezl. Ten samý zdroj ale prozradil, že půjde-li to, Jakeš opět půjde domů. „Synové teď pro něho shánějí ošetřovatelku,“ řekl Aha! Jaký má Jakeš v léčebně režim? Dle programu na webových stránkách mu den začíná koupáním a snídaní, po obědě následuje hodinka pro oddech a od dvou do šesti může přijímat návštěvy. A hlady Jakeš trpět určitě nebude – na rozpisu jsou hned dvě večeře.

Zdravotní pohromy soudruha tajemníka...

Přes svůj vysoký věk se Jakeš až donedávna těšil dobrému zdraví. „V létě na chatě se hodně koupu, v zimě chodím na běžky,“popsal Aha! před časem recept na dlouhověkost. Jenže nic netrvá věčně:

*V únoru 2017 ho nedaleko jeho bydliště srazilo na přechodu auto. Řidička přivolala záchranku, Jakeš vyvázl jen s modřinami. 

*V květnu 2018 poté, co se snad poprvé neukázal na komunistické oslavě svátku práce na Výstavišti, ho zastihlo Aha! doma. „Upadl jsem doma,“ objasnil tehdy Jakeš svoji absenci a také ukázal na bederní pás. 

*V říjnu 2018 roku zdroj Aha! prozradil, žeJakeš prodělal těžký zápal plic. „Není to dobré vzhledem k jeho věku,“ dodal zdroj.

*Koncem července 2019 měl Jakeš opět se zápalem plic skončit v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Jak to v Jakešově novém domově chodí?

Kdo Jakešovi pobyt hradí? To se Aha! pokusilo zjistit a inkognito jsme zavolali do ústavu. Podle jejich sdělení ústavu záleží na zdravotním stavu konkrétního pacienta. Doporučení k přijetí vždy dává obvodní lékař. Pokud klient vyžaduje trvalou péči, může být hospitalizován i několik měsíců a pobyt hradí pojišťovna. Každá má ale pro délku hospitalizace jiné podmínky a např. klienty některých pojišťoven tato LDN vůbec nepřijímá.

6 – 7 hod.: ranní toaleta, převazy

7 – 07.30 hod.: snídaně, podávání léků

7.30 – 11 hod.: vizita, rehabilitace, individuální péče

11 – 12 hod.: oběd, podávání léků

12 – 13 hod.: polední klid

13 – 14 hod.: hygienická péče

14 – 18 hod.: návštěvy

17 – 17.30 hod.: večeře, podávání léků

19.30 – 21.30 hod.: druhá večeře, ukládání pacientů ke spánku

22 – 6 hod.: noční klid

Zdroj: www.nemocniceroztoky.cz

 Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou

Video se připravuje ...



Přečtěte si
pelagie
15. 8. 2019 • 08:22

Za ty prachy,které synům nechal , si zasloužil dožít ve svém věku doma

jiriforman
14. 8. 2019 • 12:00

Přeji panu Jakešovi ještě pár let pěkného života i když už v LDN. Zasloužil si takový pohodový dlouhý život stejně jako všichni dobří lidé. To on se svými spolusoudruhy nás chtěli uchránit od všech těch Havlů, Kalousků, Schwazenbergů, Babišů, Klausů, Zemanů a jiné podobné svoloče. Bohužel, pravdoláskařské kreautury nakonec zvítězily. Ale já doufám, že to nebude na věky a povstanou zase noví bojovníci pro blaho této země jako byl pan Jakeš. Komunisté jsou věční a když se spočítají členové všech komunistických stran u nás (KSČM se svými cca 35000 členy, SMKČ, KSČ a KSM) tak patří k nejpočetnějšímu hnutí u nás.

mbmb
14. 8. 2019 • 11:42

Soudruha drží víra v Marxe a Engelse a že ty peníze za vilu nedal na dětské domovy.Nas otec zemřel v 67 letech protože byl v PTP a všechno mu vzali Začínal od nuly několikrát i s matkou a vždy jim to ukradla tahle parta Jejích děti se dostaly na školy i pracoviště o jakých jiní nemohly a je paradox že dnes jsou to fabrikanti a miliardari

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.