Učitelka ze Saxany Jana Drbohlavová (78): Přestala jíst! Už jen leží... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Učitelka ze Saxany Jana Drbohlavová (78): Přestala jíst! Už jen leží...

Herečka nezvládla samotu a stáří.
Herečka nezvládla samotu a stáří. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Nedávno se ještě pohybovala o chodítku. Zubatá učitelka z filmu Dívka na koštěti (1971) Jana Drbohlaová (78) přestala ale najednou jíst, zeslábla a neudělá už jediný krok. Následky mozkové mrtvice tentokrát zaúřadovaly pořádně.

„Jana už jenom leží. Je to velmi zlé,“ přiznal exmanžel Ladislav Županič (75), který má s herečkou syna, historika Jana Županiče (47). A oba pánové se o nemocnou Janu starají, seč jen mohou.

* Následky mozkové mrtvice 

Před čtyřmi lety herečka prodělala mozkovou mrtvici a začalo to s ní jít z kopce. „Začala špatně chodit, nemohla si dojít na nákup a vůbec se o sebe postarat,“ říká Županič. Drbohlavová, dabérka slavné Nšo či nebo zubatá učitelka Pešková z Dívky na koštěti, proto souhlasila, že se přestěhuje do bohnického Domu s pečovatelskou službou Slunečnice. „Byla tam spokojená, má tam pokoj sama pro sebe. Nohy jí ale začaly dělat stále větší potíže, až se dokázala pohybovat jenom o chodítku,“ popisuje smutně Županič.

* Nechtěla jíst, musela na kapačky

Před měsícem ale herečka přestalajíst a začala se ztrácet před očima. „A najednou se přestala pohybovat. Syn Honzík ji okamžitě převezl do Nemocnice Pod Petřínem, kde ji ládovali kapačkami a snažili se ji alespoň trochu rozpohybovat,“ svěřuje Županič. 

* Apatie na lůžku
Veškeré snahy lékařů byly ale marné. Chodit už Drbohlavová nezačala. „A tak je zase zpátky ve Slunečnici, ale jenom leží a kouká. Pořídili jsme jí takovou tenoučkou televizi, aby ji měla přímo nad postelí,“ popisuje trpce herec a dodává: „Jak ji ale rozchodit? Jak jí pomoct, když si ani lékaři nevědí rady?“ zoufá si exmanžel.

Víte, že...

...v době natáčení filmu byla Jana Drbohlavová v jiném stavu? Čekala syna Honzu, dnes profesora historie Jana Županiče.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!

Ladislav Županič na pohřbu Heleny Štáchové



Přečtěte si
ivoadler
4. 8. 2019 • 16:37

Stát se může komukoliv cokoliv, ale oceňuji, že leží v sociálním a ne zdravotnickém zařízení. Sociální zařízení se musí platit, zdravotnické je zadarmo. Umělečtí vyžírkové chtějí samozřejmě do zdravotnického zařízení. Nemám pravdu, paní Brejchová?

pelagie
4. 8. 2019 • 09:48

Bože to je slátanina, jedno přes druhé....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.