Kostel ve Frýdlantu nad Ostravicí: Pohřbili tu utopeného faráře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kostel ve Frýdlantu nad Ostravicí: Pohřbili tu utopeného faráře!

Kostel sv. Bartoloměje ve Frýdlantu nad Ostravicí ukrýval dva hroby místních farářů v 17. století.
Kostel sv. Bartoloměje ve Frýdlantu nad Ostravicí ukrýval dva hroby místních farářů v 17. století. (Foto Aha! – Tomáš Ptáčník a NPÚ Ostrava)

Dva hroby s příběhy objevili dělníci při rekonstrukci pod presbytářem kostela sv. Bartoloměje ve Frýdlantu nad Ostravicí. Archeologové vypátrali, kdo tu byl před stovkami let pohřben!

„V místě výkopu pro základy obětního stolu byly objeveny dva kostrové pohřby nad sebou,“ popsala archeoložka Národního památkového ústavu v Ostravě Barbara Marethová. „Vzhledem k tomu, že spodní hrob do zkoumané části zasahoval jen okrajově, podrobněji jsme prozkoumali pouze hrob horní.“


Stopy v látce

Archeologové zjistili, kdo a kdy byl v kostele pohřben. Ostatky v horním hrobě původně ležely v dřevěné rakvi na textilním podkladu. Ten se částečně zachoval, stejně jako růženec. „Podařilo se z něj získat pět »rozdělovníků«, které měly z jedné strany vyobrazení Panny Marie Sedmibolestné a z druhé strany výjev z cyklu ukřižování Ježíše Krista,“ řekla Marethová.

Smrt u jarmarku
Ve starším z hrobů byl nejspíše uložen farář Ignác Itali, který zde byl pochován 25. listopadu 1681. Itali byl v té době teprve třetím farářem na frýdlantské farnosti. „O deset let později zde byl pochován následník faráře Italiho František Bernard Honek. Ten utonul při cestě z jarmarku ve Frýdku 7. května 1691,“ dodala Marethová.
Frýdlantská farnost má v plánu kromě podlah opravit také obětní stůl, kazatelnu, křtitelnici a varhany. Rekonstrukce také čeká zeď kolem farní zahrady.


Co je presbytář
Presbytář (z latinského presbyterium) neboli kněžiště je prostor v kostele vymezený pro kněží. V místě je vždy hlavní oltář a kněz zde vykonává bohoslužby.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.