Tajemný čistič graffiti z Karlova mostu: Trvalo mi to dvě hodiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemný čistič graffiti z Karlova mostu: Trvalo mi to dvě hodiny

Miloslav Černý, muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu
Miloslav Černý, muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu (Reprofoto)

Nejprve vandalové, Němci (23 a 30), nasprejovali na 662 let starý Karlův most v Praze graffiti o velikosti pět krát dva metry. Když je minulý týden začal restaurátor odstraňovat, přes noc na neděli zmizelo. Včera se k jeho svévolnému odstranění přihlásil čistič Miloslav Černý. Může si každý kdo chce, na památce testovat svůj um?

Jako fantom se k pilíři přikradl za kuropění v pět hodin ráno. „Použil jsem šetrnou technologii založenou na aplikaci tlakové vroucí vody a páry bez použití chemikálií. Odstranění mi trvalo dvě hodiny,“ uvedl Černý. Proč zasáhl do práce restaurátora Jana Mjartana, kterého si na »vygumování« nápisu objednala Technická správá komunikací (TSK) jako správcovská firma? „Pohár mé trpělivosti přetekl, když jsem viděl, že používá organická rozpouštědla,“ vysvětlil a dodal také, že šlo o čas. „Čím déle zůstává nátěr na památce, tím hůře se odstraňuje, mezní hranicí je právě 14 dní. Zde jde o hodiny, kdy barva vysychá,“ komentoval.


Proč nezvolili památkáři tuto rychlou parní metodu a sáhli raději po rozpouštědlech? „Na tento typ barev jsou účinná právě organická rozpouštědla. Ta byla podle smlouvy s restaurátorem základním prostředkem čistění,“ vysvětlila Barbora Lišková, mluvčí TSK. Postup po testech pigmentů navrhli památkáři a zastávají názor, če čistič Černý se zachoval neodborně. „Na neodbornosti odstranění i tak trváme,“ řekl včera šéf pražských památkářů Jiří Skalický.


Trestu se vyhne
„Policisté mi vyhrožují, že mě zavřou,“ postěžoval si Černý. Nic takového mu však nehrozí. „Probíhá prověřování, nemáme dosud podklady, které by nás opravňovaly k zahájení úkonu trestního řízení v dané věci,“ uvedla mluvčí policie Eva Kropáčová. Protože nedošlo k poškození pískovcových bloků, jak ukázaly laboratorní testy, TSK neplánuje proti Černému žádné další kroky.


Práci si cení na děvět tisíc korun
Památkáři si na očištění stěžovali, i proto, že na místě zůstaly malé plochy se zbytky barev. Dočistit by je měl restaurátor Jan Mjartan, který měl smlouvu na odstranění nápisu v hodnotě 40 tisíc. Černý uvedl, že si žádné nároky na honorář nečiní. Pokud by však dostal podobnou zakázku, cenil by si své práce na devět tisíc korun. „Dočistím to klidně, s dodatečným svolením správce, zadarmo,“ slibuje Černý. Na to reagoval primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti): „Navrhnu, aby bylo panu Černému za jeho pomoc zaplaceno.“

Na objednávku?
Je to náhoda? Na pondělí svolal primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) tiskovou konferenci na téma »Testování nových technik čištění graffiti« na které má mimo jiné promluvit právě i Miloslav Černý.

 

Sprejeři poničili Karlův most:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.