Staněk se rozloučil s ministerstvem: Nic bych neudělal jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Staněk se rozloučil s ministerstvem: Nic bych neudělal jinak!

Antonín Staněk (ČSSD) (30. 7. 2019)
Antonín Staněk (ČSSD) (30. 7. 2019) (Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC)

S ministerstvem kultury se včera rozloučil Antonín Staněk (53, ČSSD). A do doby, než bude známý nový ministr, bude úřad dočasně řídit ekonomický náměstek René Schreier.

„Vytýkali mi neviditelnost, ale zviditelnil jsem se tím, že jsem poukázal na penězovody a na nedotknutelné. Neudělal bych nic jinak,“ řekl včera Staněk na závěrečné tiskové konferenci. Krk ho totiž stálo, že odvolal šéfa Národní galerie Jiřího Fajta (59) kvůli údajné korupci. Nyní se bude kultuře věnovat coby řadový poslanec a rezort povede dočasně Schreier. Ten je ekonomickým náměstkem už od roku 2014. „Je to rozhodnutí pana ministra, věřím, že ho má opřené o služební zákon a další zákonné předpisy,“ řekl šéf ČSSD Jan Hamáček (40). „Nominace našeho ministra leží na Pražském hradě,“ dodal v narážce na Michala Šmardu (44, ČSSD). Jestli Miloš Zeman (74) sociálním demokratům vyhoví a Šmardu jmenuje, prý prozradí v polovině měsíce. 

Boj o rozpočet

V koalici ANO a ČSSD se už nyní rýsuje další konflikt: státní rozpočet. Ministryně financí Alena Schillerová (55, za ANO) totiž odmítá požadavky »oranžových«. „Naším společným cílem je posunout ČR mezi nejvyspělejší státy světa. Aktuální návrh rozpočtu naši snahu komplikuje,“ řekl Hamáček. Strana tak bude žádat asi 20 miliard navíc pro svá ministerstva.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.