Smrtící epidemie už v Česku: Mozkožrout zabíjel na Ústecku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrtící epidemie už v Česku: Mozkožrout zabíjel na Ústecku!

Naegleria fowleri zvaný také jako mozkožrout.
Naegleria fowleri zvaný také jako mozkožrout. (Wikipedia.com)

Záhadný prvok s latinským názvem Naegleria fowleri zavinil největší epidemii v tehdejším Československu. V letech 1963-1965 v Ústí nad Labem, na ní zemřelo 16 mladých lidí. Navzdory pokročilé medicíně je i dnes šance na přežití mizivá.

Naegleria fowleri zvaná též améba je prvok, který zabijí do několika dní. Tato nemoc je extrémně vzácná a na světě se zatím objevilo jen něco málo přes dvě stě případů nákazy. Největší epidemi na světě se odehrála v Československu.

Dle webu EuroZpravy.cz v letech 1962 a 1965 zemřelo na Ústecku 16 mladých lidí včetně dětí. Všichni se nakazili v plaveckém bazénu. Nejmladší oběti bylo osm let. Před třemi lety zabila několik lidí améba na Floridě a před pěti lety se dostala do vodovodní sítě v okrese poblíž New Orleansu v americkém státě Alabama. Naposledy se tato nemoc objevila před několika dny v texaském akvaparku, kde se nakazil mladý muž. Celý akvapark musel být evakuován a uzavřen.

 

Možnost nákazy je nejen při plavání ve sladkých vodách, ale také v jezerech a řekách. Prvok toleruje vysoké teploty až do 45 °C. Živí se bakteriemi, ale vzácně může napadnout i člověka, pokud do něj ale zamíří, tak vždy nosem. Následně se podél čichového nervu dostanou do mozku, kde nemoc propukne naplno.

Nákaza zpočátku připomíná meningitidu. Projevuje se nejprve bolestí hlavy, horečkou, nevolností. Dle webu EuroZpravy.cz dokáže ale zcela pobláznit imunitní systém. Zatímco parazit konzumuje mozkové buňky, vypouští proteiny, které poškozují okolní tkáň. Mozek se mu začne bránit a nastartuje imunitní systém. Ten ale vyvolá záněty a otoky. Ty ve spolupráci s ubýváním buněk a tkáně vedou ke smrti. Nakažený pacient umírá mezi jedním a 18. dnem po prvních příznacích.

 

 

Přečtěte si
jasnovidec01
30. 7. 2019 • 14:01

Zatímco parazit konzumuje mozkové buňky, vypouští proteiny, které poškozují okolní tkáň. haha okurková sezona pisálci nemají co psát tak tahají staré případy...článek o ničem...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.