Graffiti z Karlova mostu odstranili neodborně: Poškození potvrdí laboratoř. »Vandal« použil vapku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Graffiti z Karlova mostu odstranili neodborně: Poškození potvrdí laboratoř. »Vandal« použil vapku

Takto most vypadá po zásahu fantoma!
Takto most vypadá po zásahu fantoma! ( Foto Aha! – A. Malachovský, D. Černovský)

Památkáři řeší záhadu. Kdo jim vypálil rybník a odstranil graffiti z Karlova mostu? Podle svědka to byl fantom v bílé dodávce. Jenže… Nápis umyl neznámý »dobrodinec« neodborně a na pískovci zůstaly zbytky barvy.

Graffiti, které na Karlův most nasprejovali dva Němci (23 a 30) v půlce července, někdo ze soboty na neděli neodborně odstranil vapkou. Restaurátor Jan Mjartan objednaný Technickou správou komunikací (TSK) to však nebyl.

Podle svědka, pracovníka úklidové služby Prahy 1 pracoval fantom ještě v půl šesté ráno, když na místě uklízeli. „Přijel bílou dodávkou, byl slyšet motor a čistil to tlakem vody,“ vysvětlil svědek a dodal, že si ale není jistý ani počtem lidí. Poškodili 662 let starou památku? „Je předčasné v tuto chvíli určovat, zda došlo k poškození kamene. Záleží na tom, jaký byl použit roztok, tím spíše, jestli byl použit takový, který je vůči pískovci agresivní, protože každá látka se v kontaktu s různými druhy kamene chová jinak,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Spáchal trestný čin?

Dílo sprejerů bylo jasným trestným činem, mohl se však stejně provinit i nezvaný fantom s vapkou?„Pokud poškodil most, svým neodborným zásahem, mohlo by se jednat i o trestný čin. Pokud však jednal v »dobré víře«, nemyslím si, že by za to mohl dostat trest,“ řekl Blesku právník Michal Stupka (43). S podáním trestního oznámení stále otálí i TSK, přestože je jasné, že odstranění barvy bylo neodborné. „Nutné bude dočištění a možná i restaurování kamene,“ dodala Lišková s tím, že práci opět zastane restaurátor Mjartan.

Poškození odhalí v laboratoři

Během včerejška byly odebrány vzorky kamene. „Pošleme je do laboratoře, ta udělá analýzu,“ dodala Lišková. Výsledky by tak měly být do několika dnů. Podle výsledku rozboru se pak k situaci vyjádří i památkáři. Je totiž možné, že fantom mohl použít chemii, která se projeví v pískovci destruktivně až v zimě při nízkých teplotách.

Sprejeři se odvolali

Před soud se vrátí dva sprejeři z Německa! Přestože to vypadalo, že němečtí turisté (23 a 30), kteří opilí posprejovali Karlův most, trest ve zkráceném řízení přijali, teď podali prostřednictvím advokáta odpor proti verdiktu. Ten je oba odsoudil k roční podmínce, pětiletému vyhoštění z Česka a zároveň jim uložil povinnost zaplatit 40 tisíc jako náhradu škody a dalších 100 tisíc korun jako pokutu. Soud jejich odpor přijal, v září se proto uskuteční hlavní líčení.

Neodvedli dobrou práci

Stopy po tyrkysové i černé barvě jsou na pískovci stále patrné. V některých místech dokonce zatekla do spár, kde se zachytila. Restaurátorovi měla trvat práce do 15. srpna. Termín to však byl nejzazší, kdyby práci například zdržovalo deštivé počasí. Za odvedené dílo měl dostat pan Mjartan 40 tisíc korun. 

Policie se o případ zajímá

Přestože na tento pilíř mostu nemíří žádná kamera a policie zatím neřeší žádné trestní oznámení, o případu ví. „Touto věcí se zabýváme sami, z vlastní iniciativy. Zjišťujeme veškeré okolnosti,“ řekla mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Přečtěte si
Uživatel_5355322
5. 8. 2019 • 00:06

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.