Historie na Jordánu: Jako rybáři v 16. století | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Historie na Jordánu: Jako rybáři v 16. století

Replika rybářského člunu je ze dřeva a váží 700 kilogramů. Plavidlo kotvilo včera u Sokolské plovárny na vodní nádrži Jordán v Táboře.
Replika rybářského člunu je ze dřeva a váží 700 kilogramů. Plavidlo kotvilo včera u Sokolské plovárny na vodní nádrži Jordán v Táboře. (Foto Husitské muzeum)

Takovými čluny brázdili rybáři řeky před půl tisíciletím! Replika středověké lodi se včera objevila na vodní nádrž Jordán v Táboře. Zájemci se mohli dobovým plavidlem i projet!

Kopie lodi ze 16. století je dlouhá osm metrů, její šířka je dva metry. Plavidlo má šest vesel a jednoduché přídavné vybavení včetně plachty a lan pro možnost plachtění. Vlastní ji Spolek historických řemesel Danar, který ji do Tábora přivezl.

„Nešlo jen o běžnou projížďku, plavba byla doplněna o výklad o způsobu historického rybolovu a dobovém náčiní. Na břehu si zase zájemci mohli vyzkoušet, jak se dělaly rybářské sítě,“ řekla Kateřina Nimrichtrová z Husitského muzea. „Tento typ člunu byl v 16. století používán především na větších řekách a v přímořských oblastech a sloužil k dopravě, obchodu a rybolovu,“ uvedl AlešNový ze Spolku historických řemesel Danar.

Víte, že..

…Jodrán je nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě a vznikla v roce 1492 jako zásobárna vody pro město? Má plochu asi 50 ha, hluboký je až 14 metrů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.