ANDREJŮV RECEPT na politický guláš: »Sceďte« Staňka, přidejte Šmardu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

ANDREJŮV RECEPT na politický guláš: »Sceďte« Staňka, přidejte Šmardu

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Úřad vlády ČR)

 Vezměte jednoho ministra kultury, přidejte tvrdohlavého prezidenta a dochuťte naštvaným koaličním partnerem. Co z toho ukuchtíte? Pořádný politický guláš, který nám naservírovali premiér Andrej Babiš (64, ANO), hlava státu Miloš Zeman (74) a ČSSD.

Po nesčetných schůzkách o ničem premiér i včera zopakoval, že prezident se k nominaci na ministra kultury vyjádří v půlce srpna. Tedy k tomu, jestli na rezort po Antonínu Staňkovi (53, ČSSD) nastoupí nominant ČSSD Michal Šmarda (44, ČSSD). „Nejpozději 26. srpna bude jasno. A pokud situace nebude jasná, udělám nějaké zásadní kroky,“ řekl Babiš pro web iDnes.cz. Jaké zásadní kroky to budou, ale neuvedl.


Dva týdny bezvládí
Jenže... jestli Staňka odvolají na konci července – jak Zeman slíbil – a o Šmardovi se rozhodne v polovině srpna – nastanou na ministerstvu kultury minimálně dva týdny bezvládí. Podle Babišova plánu by dočasně otěže převzala současná náměstkyně pro sekci živého umění Kateřina Kalistová (44, ČSSD). Už prý kvůli tomu svolal na příští týden poradu.

Mě už to otravuje
Ani podle šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka (40) středeční schůzka Babiše a Zemana v Lánech vůbec nic nezměnila. Včera se za zavřenými dveřmi radil už poněkolikáté s grémiem strany, zda kvůli Šmardovi odejít z vlády, nebo ne. S návrhem, že by ministerstvo dočasně řídila náměstkyně Kalistová, ale problém nemá. „Mě to už celé taky otravuje,“ shrnul včera Babiš svůj pocit i pocity všech z komplikované pseudokrize, která začíná připomínat jídlo z Babicovy kuchyně..



DALŠÍ TAJNÉ INGREDIENCE

5 deka strachu o funkce
Vyhrožujete, že odejdete z vlády, ale zbývají vám snad poslední teplá místečka: pět ministerstev. To se přesně nyní děje v ČSSD. I proto místo radikálního kroku »oranžoví« přešlapují na místě a sice ven křičí ultimáta, uvnitř se ale radí, jak o »korýtka« nepřijít.

Kostka chaosu
O co všem vlastně jde? O ministerstvo kultury, které sice zpříjemňuje životy lidí, ale rozhodně není klíčový rezort? Co sleduje Zeman? Co mu slíbil Staněk? Co on slíbil Staňkovi? Proč se mu nelíbí Šmarda? Otázek je víc než odpovědí.

10 zbytečných schůzek
Včera ke kauze Staněk proběhla už v pořadí desátá schůzka za 2,5 měsíce, co ministr slíbil, že odejde. Tentokrát v sestavě Babiš – Hamáček. Už předtím se schůzky konaly snad v každé permutaci zúčastněných, která šla. A ani jedna (!) nepřinesla výrazný posun, a už vůbec ne výsledek...



Špetku Milošova koření
Podle ústavních právníků je Zemanovo otálení, kdy nejprve nechtěl odvolat Staňka a teď podle všeho nechce jmenovat Šmardu, nepřijatelné. Podle jiných ale zase hradní pán není jen automat na podpisy. Jeho motivace? Nejspíš klasicky zemanovská: rozkopat mraveniště a pak koukat, co se bude dít...

9 oranžových mudrců
Devítičlenné grémium ČSSD je paralyzované. Strana se dostala do vlády navzdory nevalnému výsledku – to si uvědomuje jeden tábor. Ale prezident nerespektuje náš výběr ministra – tohle si uvědomuje tábor druhý. Než se dohodnou, nezbývá jim, než co týden jednat a nikdy na nic nepřijít...

Jourová je favoritkou
»Dívčí válka« o post české eurokomisařky – a také o královský plat půl milionu korun – dostala jasnou favoritku. Je jí Věra Jourová (54, ANO), kterou Babiš upřednostnil před svojí europoslankyní Ditou Charanzovou (44, ANO). „Jednoznačně naším favoritem je Věra Jourová, která už byla komisařka, měla těžké portfolio,“ řekl Babiš pro iDnes.cz a ocenil zkušenosti dosavadní eurokomisařky. Zopakoval také, že by Česko chtělo získat lepší portfolio. O tom bude v pondělí v Bruselu jednat s novopečenou předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou (60).

Na video s Andrejem Babišem se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.