CENY JAKO U MOŘE: Týden u Mácháče jen pro boháče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

CENY JAKO U MOŘE: Týden u Mácháče jen pro boháče!

U Máchova jezera se turista pěkně prohne...
U Máchova jezera se turista pěkně prohne... (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Romantickým místem za dostupnou cenu je v představách mnoha Čechů dovolená u Máchova jezera. Pozor, už tomu tak není. I toto místo se totiž mění v lokalitu s exkluzivním ubytováním za přemrštěné ceny.

Pobyt na dohled od Bezdězu u rybníka, který nechal založit už Karel IV. a původně se jmenuje Velký, se vyšplhá do závratných výšin... „Chtěli jsme jet se dvěmi malými dětmi po Čechách. Z dětství mám nostalgické vzpomínky na Mácháč. Tak jsem si vyhledal hotel na pláži, s bazénem a kvalitními službami. Šest nocí by mě ale na pokoji s přistýlkou stálo 42 tisíc, bez jídla,“ řekl Aha! Michal Svoboda (36) z Liberce. Nakonec si raději koupil zahraniční dovolenou s cestovní kanceláří. „Zaplatili jsme za Mallorku letecky, all inclusiv stravováním a čtyřhvězdičkový hotel s výhledem na moře to samé, kolik by stálo jen ubytování na Máchově jezeře,“ dodal.

5 tisíc za noc

Máchovo jezero je oblíbenou destinací díky koupání, cykloturistice a možnostem výletů po okolí. Když se chcete ubytovat přímo u vody, příliš možností ale nemáte. A právě za to si lidé připlatí. „Tady se platí za exkluzivitu. Někdy se divím, že to ti lidé dají,“ svěřil se plavčík Lukáš na hlavní pláži Máchova jezera. Ceny jsou i podle něho přemrštěné. „Ale když jim to lidé dají za hotel i bez klimatizace, tak to tak je,“ dodal. Jde evidentně spíš o snobskou událost, protože, kdo není na Mácháčí, jako by nebyl... Podobně je to v zimě se Špindlem. 

Podle ubytovacích portálů musí dovolenkáři, kteří chtějí vlastní pokoj i sociální zařízení a jako bonus pláž, počítat s tím, že se ceny pohybují od 2500 do 5000 korun za noc. V některých případech jsou ceny i bez snídaně. I tak mají v hotelech nebo penzionech vyprodáno. Ceny v soukromých apartmánech, které jsou dál od vody, pak noc stojí od 1200 do 2500 korun. Chatka pro rodinu se společnou koupelnou, parkováním a terasou, se dá pořídit do tisícovky na noc.

Rok dopředu

„Ty ceny mě překvapily. Je ale pravda, že my máme v kempu už v zimě prakticky vyprodáno,“ svěřila se Věra Opltová, zástupkyně ředitele společnosti Regata, která provozuje autokemp, hlavní pláž i vodní dopravu na Máchově jezeře. Její slova potvrdili v nedalekém autokempu recepční. „Lidé jeden rok odjíždějí a už si chatku rezervují na další rok. Možná bychom našli nějakou volnou kapacitu, ale na jeden nebo dva dny,“ doplnil recepční David (18), který si na Máchovo jezero jezdí dělat brigády až z Paříže, kde žije s rodiči. 

Za lidovku jen stan

Ti, kteří chtějí být blízko vody a nestihli si s dostatečným předstihem zarezervovat ubytování v komfortnějších chatkách, mají možnost ubytování ve vlastním stanu. To pak noc i s parkováním vyjde do 200 korun. Některé kempy ale naopak přes týden zejí prázdnotou. Ožívají až přes víkend. „Lidé sem k nám jezdí hlavně kvůli diskotéce, kterou máme o víkendech. Postel v chatce stojí 200 korun,“ řekla recepční v rozlehlém kempu Bílý Kámen. K vodě je to odtud zhruba 20 minut pěšky. „Sem se ale jezdí za zábavou,“ dodala recepční.

Platí se za všechno

Návštěvníci, kteří nebydlí přímo na pláži nebo v kempu sousedícím s pláží, musí počítat s tím, že za vše zaplatí. Parkovné u hlavní pláže stojí na hodinu 20 korun, na celý den 100 korun. Vstup pro dospělou osobu na pláž 70 korun, lehátko pro jednoho 100 korun na den. Pokud se rozhodnete pro atrakci vodních skákadel, počítejte s cenou 100 korun za půl hodiny a 60 minut přijde o 50 korun dráž. Jízda lodí pak 70 korun pro dospělé. Část atrakcí a služeb tady provozují soukromníci. Správu pláže pak Regata, která se o areál stará. „Lidé si neuvědomují, co všechno stojí údržba areálu. Začínáme s úklidem pláže už v pět ráno, parta od rána sbírá šišky a všechno, co na pláž nafoukal noční vítr,“ pokračovala Opltová. O údržbu pláže a areálu se stará na tři desítky zaměstnanců.

Mácháč jede

Máchovo jezero ale turisty jednoduše láká navzdory kvalitě vody. Svědčí o tom návštěvnická čísla. V tropickém červnovém počasí sem přišlo 17 tisíc platících návštěvníků. Vloni jich bylo celkem 86 tisíc. 

Přečtěte si
zadnice
15. 7. 2019 • 10:32

Za ty ceny skutečně raději k moři.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.