Cestujete do zahraničí? POZOR! Jen průkaz pojišťovny nestačí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Cestujete do zahraničí? POZOR! Jen průkaz pojišťovny nestačí!

Při nemoci či úrazu se kartička pojistění bude hodit, ale jen v zemích Evropské unie
Při nemoci či úrazu se kartička pojistění bude hodit, ale jen v zemích Evropské unie (Foto scom)

Chystáte se na dovolenou do zahraničí jen s kartičkou zdravotní pojišťovny? Při nemoci či úrazu se bude hodit, ale jen v zemích Evropské unie. Navíc ani tady nemáte vždy a všechnu péči zdarma. Co je potřeba znát a vědět?

1*Poskytuje jen základ
Karta zdravotní pojišťovny vám ve státech EU sice zajistí nutnou zdravotní péči, ale za podmínek pro veřejné zdravotní pojištění v daném státě. „V případě třeba zlomené nohy při týdenním pobytu u moře byste v cizině měli i na kartu zdravotní pojišťovny dostat nezbytné ošetření a zbytek léčby se již odehraje v ČR,“ říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.



2*Pozor na spoluúčast a poplatky
S kartičkou neuspějete v zahraničí v řadě soukromých zdravotnických zařízení. A i ve veřejných budete muset vytáhnout peněženku. „Jen v málokteré evropské zemi je zdravotní péče zcela bezplatná,“ potvrzuje Friedrich. Například v Rakousku za každou položku na receptu zaplatíte přes 4 eura, na Slovensku je poplatek u lékaře a téměř všude je spoluúčast při pobytu v nemocnici, v Německu jde například o 10 eur denně.  

3*Kartička neplatí všude
Na zdravotní péči ve stejném rozsahu, jako ji mají místní, máte díky kartičce zdravotní pojišťovny nárok v zemích EU, Norsku, Lichtenštejnsku, na Islandu, ve Švýcarsku, v Makedonii a Srbsku. „S formulářem (vydá vám ho vaše zdravotní pojišťovna) i v Černé Hoře a v Turecku, to se však týká jen smluvních zařízení veřejných pojišťoven v těchto státech“ říká výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR Martin Balada.



4*Schovejte si účtenky
Platili jste za akutní péči v hotovosti? Tak si nechte náklady po návratu proplatit. Můžete si vybrat, jestli je pro vás výhodnější refundace ve výši nákladů za srovnatelnou péči v ČR (peníze dostanete poměrně brzy) nebo ve výši nákladů v zemi čerpání (vyřizování trvá dost dlouho a můžete počítat se spoluúčastí).

5*Vrtulník v horách nezajistí
Plánujete adrenalinové sporty? Tak se nezapomeňte připojistit! „Například náklady na transport horskou službou nebo náklady na převoz do ČR nejsou z veřejného pojištění hrazeny,“ upozorňuje Balada. V případě, že se chystáte např. na výlety do vysokých hor nebo na potápění, určitě si zařiďte i komerční pojištění, včetně připojištění rizik.

6*Vyplatí se připojistit
Při cestách do zemí, kde neplatí kartička zdravotní pojišťovny, se vyplatí důkladně se pojistit. Připojistit se na léčebné výlohy se ale vyplatí i kvůli dovolené v zemích Evropské unie. Předejdete tím nejen možným finančním problémům, ale můžete využít i různé asistenční služby. Míra spoluúčasti je v zahraničí obvykle vyšší než u nás a náklady na léčení jsou v řadě států podstatně vyšší a na tyto rozdíly se české zdravotní pojištění nevztahuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.