Tamarín vousatý: Opička, která se neholí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tamarín vousatý: Opička, která se neholí

Občas se tamarín umí i rozčílit.
Občas se tamarín umí i rozčílit. (Foto Profimedia.cz, K. Rudloff, ara)

Je sice docela prťavý a umí se plížit velmi nenápadně, s maskováním to má ovšem složitější. Tamarín, roztomilá opička, která obývá zejména deštné pralesy Jižní Ameriky, si totiž kolem svého čenichu pěstuje nápadný bílý knír. A není divu, že se do jeho zastřižení zase tolik nežene. Jejím vzorem je totiž jeden slavný vousatý německý císař.

Tamarín vousatý (Saguinus imperator) dostal své druhé latinské jméno (imperator = císař, pozn. red.) po vojevůdci a posledním německém císaři Vilému II. Pruském. Na otázku proč asi ani nemusíme odpovídat. Podoba zvířátka a slavného politika je totiž zřejmá už na první pohled.

Schovává se v korunách
Obývá pralesy ve východním Peru, Bolívii a západní Brazílii a ze všeho nejradši tráví den lenošením v korunách palem. Dosahuje velikosti kolem 23 až 26 centimetrů a kromě vousu je jeho dominantou i zářivě oranžový ocas, který bývá ještě o něco delší než tělo. Disponuje také ostrými drápky, jež mu umožňují šplhat po stromech. Dalším z tamarínových poznávacích znamení je vysoký pištivý hlas připomínající ptačí cvrlikání. Rád si smlsne na drobném hmyzu, ovoci, semenech, ale i drobných obratlovcích. Jeho největšími nepřáteli jsou divocí psi a kočky, ale také hadi. Škodí mu rovněž lidé, kteří ničí jeho přirozené prostředí. Tamarín se totiž pohybuje výhradně po stromech a kvůli kácení tak ubývá míst, kam může unikat před predátory.

Máma hlavou rodiny
Tamaríni žijí ve dvou- až desetičlenných smečkách, kterým šéfuje nejstarší samice. Chod celé rodinky je vlastně tak trochu naruby. Samička sice odnosí mladé (zpravidla přivede na svět dvojčata), po porodu ale péči o ně přenechá tatínkovi, který je »vozí« na zádech, a starším sourozencům. Pohlavní dospělosti tahle roztomilá zvířátka dosahují ve věku přibližně 2 let. Vousáči se ve volné přírodě mohou dožívat až 20 let věku. V 18. století ale byli i velmi oblíbenými domácími mazlíčky, obzvlášť ve Francii, kde se jim přezdívalo »marmouset« (v překladu trpaslík nebo figurka). Někteří chovatelé si je pořizují i dnes. Často jde ale o zámožnější nadšence. Cena za jednoho takového opičího císaře se totiž pohybuje v rozmezí od 1500 do 2500 dolarů (v přepočtu asi 35 – 58 tisíc korun).

Chovají je i u nás
Roztomilé vousaté opičky obývají hned několik českých zoo. Obdivovat je lze v Olomouci, Plzni, Hluboké nad Vltavou či v Praze. Právě v pražské Troji se v roce 2017 podařilo odchovat vůbec první mládě tamarínů v rámci českých i slovenských zahrad. Trvalo dlouhých 9 let, než se odborníkům podařilo sestavit ideální pár.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.