Těhotná Veronika v bolestech: Hnisající díra v noze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Těhotná Veronika v bolestech: Hnisající díra v noze

Veronika Martinez Zorrilla
Veronika Martinez Zorrilla (Foto Aha! – Tomáš Ptáčník a archiv rodiny)

Veronika (25) si v posledních dnech prochází bolestivým peklem. Začalo, když  ji 10. června bodla do nohy vosa. Lékaři ji podle jejích slov odmítli ošetřit.

Křehká blondýnka Veronika Martinez Zorrilla je silně alergická na bodnutí hmyzem, a navíc v pátém měsíci těhotenství. „Šla jsem na kožní oddělení do Městské nemocnice v Ostravě. Tam mi lékařka řekla, že si mám ránu natřít fenistilem, a kdyby se to zhoršilo, tak jít na pohotovost,“ popsala Veronika.


Poslali ji domů
Fenistil ale nepomohl, a když už se bolest nedala vydržet a nemohla ani chodit, jela na pohotovost do nemocnice „Přišla jsem tam jako první, doufala jsem, že mi pomůžou. Sestra mi ale řekla, že si mám vzít prášek na bolest a jít domů. Že je to banalita a že mě neošetří,“ popsala Veronika. Ta přesto zůstala v čekárně a na řadu se dostala jako poslední. „Lékař mi zopakoval slova sestry, že na noze nic nevidí a na pohotovosti nemám co dělat. Poslal mě domů s tím, ať nezapomenu zaplatit poplatek devadesát korun,“ dodává Martinez.


Infekce v noze
Další den však infekce začala bujet a noha otekla. Díky tomu se Veronice na pohotovosti chirurgického oddělení v ostravské fakultní nemocnici začali věnovat. „Nohu začali řezat a čistit,“ popisuje Martinez. Laboratorní výsledky zjistily přítomnost nebezpečné nemocniční superbakterie MRSA a mladá žena musela začít brát antibiotika. „Lékařka mi říkala, že kdybych byla diabetik nebo starší člověk, mohla jsem o nohu přijít,“ dodala Veronika.

Stížnost na lékaře
Veronika se rozhodla podat stížnost a podnět k prošetření ombudsmanovi nemocnice. „Nejdříve byl ochotný a komunikoval. Ale pak postoj změnil,“ postěžovala si Veronika. Ta dostala od ombudsmana SMS, že lékaři s ní komunikovat nebudou a nemocnice pošle své vyjádření písemně.


Co na to nemocnice?
Vedení nemocnice záležitost zatím nechce komentovat. „Písemnou odpověď stěžovatelce právě zpracovávám, paní ji určitě obdrží v zákonné lhůtě do třiceti dnů od podání. Dostane i vyjádření lékaře a sestry z pohotovosti,“ řekl ombudsman nemocnice Václav Polok.

Odolná bakterie
MRSA je typ odolné bakterie s názvem methicilin rezistentní staphylococus aurelu. V minulosti se většina infekcí způsobených stafylokokovými bakteriemi léčila běžnými antibiotiky. Během posledních 50 let je léčba obtížnější, tyto bakterie získaly odolnost.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.