Jitka (27) shání 2 miliony na protézu: Kvůli rakovině jí uřízli ruku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jitka (27) shání 2 miliony na protézu: Kvůli rakovině jí uřízli ruku!

Jitka byla původně pravačka. Teď vše usí zvládat levou rukou.
Jitka byla původně pravačka. Teď vše usí zvládat levou rukou. (Foto archiv Jitky Hlouškové )

Milovala sport a hru na klavír. Ve třinácti letech jí ale objevili nádor a veškeré sny byly pryč. Jitka Hloušková (27) z Prahy přišla o ruku a byla odkázaná na druhé. Život by jí usnadnila protéza, která stojí 2 miliony.

Do třinácti let byla Jitka stejná jako ostatní děti. Věnovala se míčovým sportům a také hrála na klavír. Pak se jí ale život obrátil naruby. „Lékaři mi zjistili v pravé ruce nádorové onemocnění. Jednalo se o synovialosarkom, což je velmi neobvyklý a agresivní typ rakoviny,“ vzpomíná na těžké chvíle Jitka, která ihned nastoupila na léčbu chemoterapií.

Z praváka levák

Po půl roce přestala léčba zabírat a nádor už nešel vyoperovat. Jedinou šancí byla amputace v místě nad loktem. „S tím jsem se těžko vyrovnávala. Docházela jsem k psycholožce, která mě na budoucí život připravovala. Začátky byly o to těžší, že jsem byla pravák a najednou jsem se musela naučit fungovat jen s levou rukou,“ popsala zdrceně.

Pocit odstrčení

Se vším jí pomáhali rodiče a dva bratři. Po amputaci se naštěstí vrátila do stejné třídy. I když ji spolužáci znali, museli si zvyknout. „Častokrát nevěděli, jak se chovat. Se šikanou jsme se ale nesetkala. Spíš jsme se cítila sama taková odstrčená, protože jsme vesměs stydlivá,“ přiznala Jitka.

Přetěžuje se

Po 14 letech už sama zvládá spoustu věcí. Ne vše, ale jde. Potíže mám třeba se zavazováním bot, krájením jídla nebo oblékáním. S tím mi pomáhá jeden z bratrů, se kterým bydlím,“ vysvětlila s tím, že v poslední době jí bolí i levá ruka. „Neustálou denní činností ji přetěžuji a usnadnit by mi to mohla právě bionická ruka. Pomohla by mi jak v osobním, tak profesním životě,“ dodala Jitka. Protéza stojí ale téměř dva miliony a zdravotní pojišťovna ji neproplácí.

Sen nevyšel

Jako dítě chtěla Jitka studovat pedagogiku a stát se učitelkou v mateřské školce. „Tam je ale povinné hrát na nějaký hudební nástroj, to už jsem bohužel nemohla. Studovala jsem tedy sociální práci. Říkala jsem si, že můžu pomoct někomu, kdo je také ve špatné životní situaci,“ vysvětlila Jitka, která pracuje

Jak funguje?

S bionickou rukou se postíženým žije mnohem lépe. „Funguje to na bází nízkého napětí v řádech mikrovoltů. Ty probíhají svalem, kterým pohybujeme díky motorickým signálům z mozku. Myoelektrická pomůcka pak funguje tak, že mikroprocesor přes snímače vyhodnotí data a podle toho udělalá protéza daný pohyb,“ popsal ortoptik-protetik Tomáš Tykal. Důležité však podle něj je správně protézu používat a sžít se s ní. „V předloktí máme čtyři vrstvy svalů, lidé se pak musí naučit, jak který ovládat,“ dodal Tykal.

Pomůžete jí?

Přispět Jitce na bionickou ruku můžete i vy. Více se dozvíte na www.kontobariery.cz.

Víte, že...

...zdravotní pojišťovna protézu nehradí? Nárok na ni má totiž jen ten, kdo nemá ani jednu končetinu nebo musí být bez jedné končetiny a druhou mít funkčně poškozenou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.