Třešňový král ze Zlínska: O úrodu přišel za pár hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Třešňový král ze Zlínska: O úrodu přišel za pár hodin!

Úrodu houba sežrala během pár hodin.
Úrodu houba sežrala během pár hodin. (Foto Aha! – Jana Gogová)

Úroda třešní shnila na stromě během jediného dne. Bohumilu Slovákovi (89) zbyly jen oči pro pláč. A může za to počasí! Prudký déšť a vzápětí tropická vedra způsobily, že se bleskově rozrostla cizopasná houba hlízenka a plody »sežrala«.

Dlouholetý pěstitel třešní Bohumil Slovák z Provodova na Zlínsku něco takového ještě nezažil. „Bylo to neuvěřitelné. Chystal jsem se na sklizeň, která vypadal dokonale. Připravil jsem jsem žebřík i košíky a bác! Nechtěl jsem věřit vlastním očím, prakticky všechny plody shnily a scvrkly se během pár hodin,“ kroutí hlavou muž, kterému sousedi říkají třešňový král.


Déšť a teplo
Loni touto dobou sklízel Bohumil Slovák krásně zralé plody bez červů, letos je vše jinak. „S tím nic nenaděláte, příroda si řekne a udělá přesně to, co si umane. Déšť přešel do teplot kolem 35 stupňů. To byla smrt nejen pro moje, ale i pro třešně v širokém okolí,“ říká pěstitel.

Útok červů
„Opravdu se sešly pro třešně nepříznivé jevy,“ potvrzuje Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky. Navíc se u třešní projevovala prakticky na celém území republiky také červivost, napadení mouchou zvanou vrtule třešňová. „Úroda tak mohla vypadat velmi nadějně a za pár hodin byla ta tam,“ doplňuje znalec.



Víte že...
...hlízenka způsobuje u neošetřovaných třešní tzv. monilózu, tedy hnilobnou chorobu?

Tropy končí
Čeká nás příjemných 25 stupňů
 Po tropických dnech, kdy padaly rekordy, přišla úleva. Studená fronta přinesla ochlazení, které vydrží po celý první prázdninový týden.
Letošní červen byl vůbec nejteplejší v historii měření. Celou Evropu rozpaloval horký africký vzduch. S prvními dny prázdnin ale dorazilo ochlazení. Teploty se budou pohybovat okolo příjemných 25 stupňů, udeřit můžou bouřky. Ke třicítce se místy mohou teploty dostat jen v pátek. „Přechodně k nám pronikne teplý vzduch od jihozápadu,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. O víkendu se ale začne zase mírně ochlazovat.



Jak bude?
Dnes: oblačno, místy přeháňky nebo i bouřky, den
22 až 26 °C, na jihovýchodě až 28 °C.
Zítra: polojasno, noc 8 až 12 °C, den 22 až 26 °C.
Čtvrtek: jasno až polojasno, noc 7 až 11 °C, den
22 až 26 °C.
Pátek: polojasno, na západě ojediněle přeháňky, noc 8 až 12 °C, den 26 až 30 °C.
Sobota: polojasno, ojediněle přeháňky, noc 13 až 17 °C, den 22 až 26 °C, na jihovýchodě
až 29 °C.



Přečtěte si
aglssnbnc@...
3. 7. 2019 • 22:51

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.