»Opona« v Lounech zdobí náměstí: Šlapou po unikátním obraze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

»Opona« v Lounech zdobí náměstí: Šlapou po unikátním obraze

Reprodukce vyšla na téměř sedm milionů korun.
Reprodukce vyšla na téměř sedm milionů korun. (Foto Aha! - Michal Israel Volf)

V obří malířské plátno se proměnil prostor před Vrchlického divadlem. Dlážděná reprodukce uměleckého díla malíře a lounského rodáka Zdeňka Sýkory tu zabírá zhruba 100 m2 malého náměstí před budovou.

Grafika je reprodukcí Sýkorovy originální malby na protipožární oponě Vrchlického (tehdy Fučíkova) divadla z roku 1962. Unikátní dílo se ale nedochovalo a zmizelo mezi roky 2001-2003 při rekonstrukci zdejší scény. „V červnu 2019 jsme ukončili veřejnou finanční sbírku. Celý výtěžek, více jak 1,6 milionů korun, jsme věnovali Městu Louny na realizaci Sýkorovy piazzetty,“ sdělila Jolana Planičková, předsedkyně spolku Sýkora 2020.

Reprodukce vyšla na téměř sedm milionů korun.



Potíže s počasím
Realizace se neobešla bez problémů. Piazzetta měla být původně hotová už v polovině září 2018. „Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám v letních měsících loňského roku došlo ale ke zdržení stavby,“ vysvětlila Blanka Sunkovská z lounské radnice. Unikátní obraz na náměstí byl nakonec dokončen 24. 6. 2019.


Výjimečný artefakt
Louny se díky piazzettě zařadily po bok nizozemského města Gorinchem, švýcarské Basileje nebo Prahy, kde lze dílo světově uznávaného malíře Zdeňka Sýkory ve veřejném prostoru také nalézt. „Zpracování je poctivé, přesné a precizní, je vidět, že malbu dělala lidská ruka, ne stroj,“ pochválil dílo architekt a spoluautor návrhu Josef Pleskot.

Zdeněk Sýkora (1920 - 2011)
Byl český malíř, jehož práce jsou zastoupeny v mnoha významných sbírkách moderního světového umění. Patří ke světovým průkopníkům využití počítače při přípravě výtvarného díla.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.