Spor o oblíbenou kočku slavného kreslíře Neprakty (†85): Utratili ji jako kocoura! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Spor o oblíbenou kočku slavného kreslíře Neprakty (†85): Utratili ji jako kocoura!

Jiří Neprakta (†87)
Jiří Neprakta (†87) (Foto Aha! – Daniel Černovský)

Zabili milovanou čtyřnohou přítelkyni slavného výtvarníka Jiřího Wintera Neprakty (1924 – 2011). Případ zrzavé Sissi, která skončila v útulku, kde ji do druhého dne jeho pracovníci zabili, řeší soudy neuvěřitelných pět let. Rodina požaduje 315 230 korun odškodného. Ani včera nebylo rozhodnuto...

Kreslíř, který používal pseudonym Neprakta, miloval zvířata od dětství. V roce 2008 se se svou ženou Danielou Pavlátovou ujali opuštěné a zraněné kočičky Sissi. Dokázali ji vypiplat a ona se jim odvděčovala láskyplným vrněním a věrností. Náhlé zmizení Po výtvarníkově smrti na přelomu let 2013 a 2014 Sissi onemocněla. Daniele se ji podařilo dostat z nejhoršího, a když se její zdravotní stav zlepšil, pustila ji proběhnout na zahradu. „Byla to domácí kočka, nikdy neopustila náš pozemek,“ popisuje. Jenže Sissi zmizela. Volala do útulků Hned volala do několika útulků, čtyřnohou přítelkyni sháněla. Všichni jí tvrdili, že ji v péči nemají...

„Po několika dnech se ale ukázalo, že ji měli evidovanou v útulku v Dolních Měcholupech jako kocoura a prý ji kvůli zdravotnímu stavu museli utratit,“ posteskla si vdova. Přitom zjistila, že číča z jejich zahrady ani neutekla, odchytili ji na zdi patřící k jejich domu... Roky po soudech Žalobu podali již v roce 2014, první stání proběhlo 1. července 2016. Ani včera se u Obvodního soudu pro Prahu 1 nerozhodlo. Na jednání se bez omluvy nedostavil znalec. Soudkyně má v plánu ještě předvolat další svědky. Tahanice by mohly skončit v říjnu. „Vím, že tohle naší milované Sissi život nevrátí, ale případ jsme otevřeli hlavně kvůli tomu, aby se takové věci už neopakovaly,“ dodala Pavlátová.

Oppová: Záhadná zmizení

Podle Alice Oppové z První společnosti za práva koček uspání v útulku v Dolních Měcholupech není ničím neobvyklým. Do roku 2003, než ho převzalo hlavní město Praha, prý fungoval skvěle. „Pak útulek vytunelovali, že neměli ani na žrádlo pro kočky. Pak tam kočky začaly mizet. Udělala se proto zkouška. Přinesla se tam nalezená kočička, a když se po ní vzápětí pátralo, zařízení zmizela,“ popsala Oppová.

Policie: Žádné neobvyklé praktiky

Co na děsivé osočení ze strany ochránců zvířat říká městská policie? „S ohledem na probíhající soudní spor je poměrně nevhodné se k celé záležitosti podrobně vyjadřovat. Co se však týká samotného provozu útulku, mohu vás ubezpečit, že je zcela v souladu s právními předpisy a žádné neobvyklé praktiky se zde neodehrávají,“ řekla Aha! mluvčí strážníků Michaela Teplá.

Ani nepoznali pohlaví

„Neudělali veškerá zdravotní vyšetření. Při nich by zjistili, že se nejedná o kocoura, nýbrž o kočku. Pitevní zpráva navíc uvádí, že měla plný trávicí trakt. Kočky ale před svou smrtí nejí ani nepijí, takže na tom nemohla být tak zle,“ řekla Pavlátová s tím, že si veterináři museli všimnout také oholených pacek, kam jí v době léčby zaváděli kanylu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.