Vysmívané velorexy: Dneska stojí statisíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vysmívané velorexy: Dneska stojí statisíce!

Krajkový krasavec pro slečinky. Nevšední spojení tradic.
Krajkový krasavec pro slečinky. Nevšední spojení tradic. (Foto Profimedia.cz)

Kdysi jste si ho mohli opatřit jen na invalidní průkaz, dnes je předmětem vášně sběratelů a kutilů. Luxusním artefaktem řádově za statisíce! Velorex, původně třístopé vozidlo, něco mezi motorkou a autem, je kult. Fenomén, úsměvný i respektovaný socialistický relikt.

Notoricky známé vozítko z filmu Vrchní, prchni! (1981) nás baví při každé repríze. Josef Abrhám vulgo Dalibor Vrána se za něj nejprve stydí, a pak jej užívá jako mimikry, když si pořídí luxusního žigulíka. „Člověče, vy jste do toho bouch!“ stěžuje si majitel luxusního vozu, do něhož vrazí Vránův velorex. „To je hadrák, pane, ten neublíží, ten leští!!“ opáčí bohorovně falešný vrchní, majitel tříkolky.

Jindy dumá Zdeněk Svěrák coby houslista Pařízek nad svým novým autem: „V příručce jsme se dočetli, že saponát žere lak, nebo co.“ Načež Vrána odvětí, že dává vůz do čistírny. Víme také, že se Vránovi kvůli jeho vozu přezdívá Prdlavka a že neúspěšně předjížděl autobus na plné čáře… Tradují se další hlášky. Že s velorexem se nechodí ke klempíři, ale ke krejčímu. Že se každý ťukanec zašije apod. Každý vám řekne, že do něho teče a fouká, cítíte kouř z výfuku a v zatáčce se povážlivě naklání. A kdybyste ho dnes chtěli pořídit, připravte si dvě stě, ale spíš tři sta tisíc.

Sraz v Mostě
Když se minulý týden sešli fanoušci a hrdí majitelé velorexů v Mostě, vzpomínalo se, hecovalo, porovnávalo. O své hadráky pečují s nábožnou úctou, neustále je vylepšují. „Byli jsme až u Balatonu, pohodlně bychom dojeli i dál,“ líčí Miroslav Diviš (44) z Velorex klubu Louny. Je majitelem atypické čtyřkolky, což byla poslední verze velorexu. Má upravený motor, sviští jako závoďák. „Jedeme i stovkou, přitom klasický motor jede maximálně pětaosmdesát,“ dodává pan Diviš. Jan Hošek (41) z Mírovic u Písku připomíná, že unikátem je řazení, resp. přepínač chodu motoru. „Má čtyři rychlosti dopředu a čtyři dozadu. Na zpátečku to jezdí stejně rychle jako dopředu. Ale tak jezdí málokdo, protože se velorex špatně ovládá.“ Lásku k hadrákům zdědil po otci Milanovi (64). Celkem netradičních vozítek společně vlastní pět! S kamarádem procestoval Itálii, Rakousko, Maďarsko i Německo. „Žádný spěch, nehoníme se, kocháme se, odpočíváme,“ dodává s tím, že jde o životní styl a útěk z uspěchané doby.

Více najdete v tištěném vydání Nedělního Aha!.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.