Rady našich babiček: Vykažte hmyz z domu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rady našich babiček: Vykažte hmyz z domu!

Hmyz můžete zastavit i bez chemie
Hmyz můžete zastavit i bez chemie (Foto scom, ara)

Léto má mejen mnoho půvabů, ale i své stinné stránky. Jednou z nich je všudypřítomný hmyz. Můžete samozřejmě nakoupit repelenty a spreje, ale můžete také zavzpomínat na prověřené babské rady. Je to levnější a zdravější pro vás i pro přírodu. 

Přírodní repelenty za okno
Poučte se od babiček a do truhlíků nebo na záhony pod okna vysázejte aromatické bylinky – mátu, bazalku, šalvěj či levanduli. Nejen že budete mít čerstvé byliny do kuchyně, ale znepříjemníte »nálety« mouchám, které právě tyhle rostliny rády nemají.
Zrovna tak zabírají na hmyz i muškáty a afrikány. Tradiční ozdoba truhlíků je tak nejen hezká, ale má i praktický význam.
Hmyz odpuzují také suché květy šeříku nebo listí ořešáku.

Na zahradu
Pokud milujete Provence, je vaše volba jasná. Levandulové záhony jsou krásné, voní a odpuzují komáry. Také tabákové listy a květy odpuzují hmyz a můžete je vysázet třeba kolem zahradní pergoly.
Velkým bojovníkem proti hmyzu je i žlutý vratič, který poslouží nejen na zahradě (kde přece jen málokoho nadchne), ale i usušený doma ve váze. Sušený navíc vypadá velmi dekorativně. Z vratiče je možné vyrobit i přírodní repelent proti klíšťatům.

Vyrobte si domácí repelent
Hrst květů vratiče a 3 rozmačkané stroužky česneku přelijte 100 ml lihu a nechte týden louhovat, pak sceďte, přelijte do rozprašovače a postřikujte oblečení, můžete do tinktury namočit i obojky domácích zvířat.

Mezi prádlo
Ani moli nejsou v domácnostech vítanými hosty a i s nimi můžete bojovat přírodními prostředky.
Plátěné sáčky se sušeným vratičem, levandulí nebo kousky cedrového dřeva moly odpudí. Pomáhají také aromatické oleje, například levandulový nebo cedrový aromatický olej. Stačí postříkat vnitřek skříně a šatstvo je chráněné, postřik je však třeba po třech týdnech obnovit.

Domácí mucholapka
Doma si můžete vyrobit i neškodnou a nejedovatou mucholapku. Smíchejte mletý pepř se šťávou nebo medem na kaši. Tou potřete savý papír a položte ho třeba na talíř nebo zavěste do prostoru.

Proti bodnutí
Bolest při bodnutí hmyzem potlačuje šťáva z netřesku střešního, stačí potřít ránu zlomeným lístkem. Pomáhá také rozmačkané jitrocelové nebo šalvějové listí přiložené na ránu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.