LETNÍ ZELENINA: Polévka pappa al pomodoro
POTŘEBUJETE:
250 g den starého kváskového chleba
1 kg zralých rajčat
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku (oloupaného a rozmačkaného)
sůl
čerstvě namletý pepř
150 ml pasírovaných rajčat
150 ml horké vody
1 svazek čerstvé bazalky
2 lžíce olivového oleje + k podávání
Nejprve si předehřejeme troubu na 100 °C. Chléb nakrájíme na silné plátky a odřízneme z nich kůrku. Vložíme je na 15 – 20 minut do trouby, abychom je vysušili, a poté dáme stranou. Nyní spaříme rajčata. Zralá rajčata vložíme do žáruvzdorné nádoby a zalijeme je vroucí vodou. Dáme na 1 minutu stranou, poté vodu slijeme a ostrým nožem rajčata opatrně oloupeme. Dužinu nahrubo nasekáme a dáme stranou. Šťávu, kterou pustí, nevyléváme. Ve velkém rendlíku rozehřejeme olivový olej. Přihodíme česnek a za stálého míchání zlehka restujeme 2 minuty, dokud nezačne vonět. Přidáme nasekaná rajčata a šťávu a promícháme. Osolíme a opepříme. Směs přivedeme k varu, poté stáhneme plamen. Nezakryté a za občasného míchání zvolna vaříme 30 minut. Pak přidáme pasírovaná rajčata a horkou vodu, zamícháme a pár dalších minut zvolna vaříme. Suchý chléb natrháme na malé kousky, které vmícháme do polévky, aby nám pěkně zhoustla. Přimícháme bazalku a extra panenský olivový olej. Každou porci podáváme zakápnutou trochou olivového oleje.
VÍCE RECEPTŮ NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 26.