Rádce Aha!: 7 tipů, jak si nezkazit dovolenou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rádce Aha!: 7 tipů, jak si nezkazit dovolenou!

.
(www.visitliptov.sk)

Dovolená – tolik vytoužený odpočinek a příležitost udělat si odstup od světa každodenního shonu. Často si ovšem můžeme všimnout, že nám po ní vlastně není lépe. Přichází pocit, že bychom si měli volné dny napracovat, a úzkostné myšlenky nás neopouští ani během nich. Může se dostavit i zklamání, když po návratu zase začne ten samý kolotoč. Jak si odpočinout tak, abychom opravdu nabrali nové síly?

1. Vybírejte opravdu pro sebe
Bude to moře, výšlap do hor, nebo výlety na kolech? Už při výběru lokality a aktivit se nejprve zeptejte sami sebe, co vám opravdu vyhovuje. „Nesnažte se výběrem udělat dojem na partnera nebo vybírat místo podle toho, jak bude vypadat na fotkách na Facebooku,“ radí psychoterapeutka a lektorka Mgr. Alžběta Protivanská.

2. Buďte na sebe hodní po návratu
Stejně jako budete plánovat dovolenou, myslete i na čas, který bude následovat bezprostředně po ní. Není výjimečné, že se dostaví »podovolenkové blues« ze špatného svědomí nad utracenými penězi nebo z návratu do města z přírody. Dobrou taktikou je vrátit se do práce uprostřed týdne, a mít tak kratší čas do dalšího víkendu.

3. Zacvičte si před odjezdem
Poslední dny před samotným začátkem dovolené jsou často spojené s největším stresem. Je to zároveň důvod, proč můžeme zažívat příznaky podobné nachlazení. Tělo je pod zátěží a stresové hormony ohrožují naši imunitu. Zařaďte proto do programu pravidelné lehké cvičení před odjezdem.

4. Dejte tomu smysl
Ty nejlepší zážitky života jsou z chvílí, kdy zažíváme takzvaný stav flow. Jedná se o čas, který věnujeme nové a zajímavé aktivitě, která pro nás vytváří výzvu a zároveň nám jde. Čím různorodější a zábavnější budou vaše dovolenkové aktivity, tím větší pocit opravdového odpočinku budete mít.

5. Pečujte o tělo
Zajděte si ke kadeřnici, na nehty nebo na masáž. Rozmazlete tělo a podpořte tak pocit, že dovolená je opravdu odpočinkovým časem, kdy můžete načerpat nové síly. Opečované tělo se vám odmění vyšším pocitem vitality a větší energií do dalších zážitků.

6. Naučte se něco nového
Uprostřed pracovního procesu si často dlouhé týdny a měsíce říkáme, že si přejeme dostat do života nějaký nový návyk. Může to být meditace, pravidelné psaní deníku nebo každodenní pohyb. Dovolená je skvělou příležitostí k práci s novými zdravými zvyky. Cestovní deník je navíc hezkou vzpomínkou.

7. Vypněte přístroje
Dovolená také často bývá místem, kde si až bolestně uvědomíme, jak moc jsme závislí na telefonu, notebooku a sociálních sítích. Neustálá potřeba zážitky zaznamenávat nebo nasávat ty cizí vede nakonec k jediné věci – nikdy nejsme opravdu tady a teď u toho, co se děje práci jasně řekněte, že budete offline, a po dobu dovolené omezte používání digitálních přátel na minimum.

Přečtěte si
Josef124
8. 8. 2019 • 14:18

Hlavně nezapomenout na cestovní pojištění. Pro mě je to velmi důležité, protože už se mi jednou úraz u moře stal a pojištěný jsem nebyl, tak s tím byly velké nepříjemnosti. Pojištění si sjednáváme přes http­s://ww­w.in­siaca­re.cz/ a od té doby, co se necháváme pojistit se nám naštěstí nic nestalo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.