Rádce Aha! Jak bojovat se zápachem nohou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak bojovat se zápachem nohou

Vyzrajte na zápach nohou!
Vyzrajte na zápach nohou! (Foto Dezinox, scom)

Bromodózu, neboli zápach nohou, způsobují bakterie, které většinou vznikají z nadměrného pocení nohou. Zejména během horkých dní jsou naše chodidla schopna vyprodukovat až půl litru tekutiny denně. 

Při hromadění potu pak vznikají bakterie a plísně, které se rychle množí a snaží se ho rozkládat, čímž vzniká známý pronikavý zápach. Ten může mít následně negativní vliv i na psychiku a sebevědomí lidí, kteří bromodózou trpí. Důležité je proto začít potíže včas řešit a myslet také na prevenci. 

Antiperspirant nejen do podpaží

„Pocením tělo vylučuje nejen vodu, ale také odpadní látky. Na ploskách nohou a dlaních máme nejvíce malých potních žlázek, které dokáží vyprodukovat až půl litru tekutiny denně. V případě nadměrného pocení je důležitá nejen pravidelná hygiena, ale také vhodná obuv, změna návyků a používání správných antibakteriálních, protizánětlivých, antiperspiračních a deodorizujících přípravků,“ říká MUDr. Jitka Řezáčová.

Nejdůležitější je hygiena

Hygiena je v případě nadměrného pocení nohou na prvním místě. „Kromě pravidelné každodenní hygieny chodidel jsou vhodné také speciální koupele ve vodní lázni s octem, jehož kyselost vytváří pro bakterie i plísně nehostinné prostředí, nebo koupel s bylinkami jako je šalvěj či rozmarýn, které stahují póry na chodidlech a zároveň působí také proti plísním. Stejně důležitá je i péče o nohy, především pravidelné zastřihávání nehtů a odstraňování zatvrdlé kůže,“ radí dermatoložka Řezáčová.

Nepodceňujte výběr obuvi

Nadměrné pocení a zápach nohou mohou mít na vině také nevhodné boty. Syntetické, neprodyšné materiály jsou na celodenní či dlouhé chození zcela nevhodné.

• Volte raději otevřenou, prodyšnou obuv a přírodní materiály jako je například kůže.
• Vhodné je obuv také alespoň obden střídat, aby stihla dostatečně proschnout.
• Důležité je i místo, kam boty ukládáte. Nevhodné jsou uzavřené botníky bez možnosti proudění vzduchu.

V litru vody vařte po dobu deseti minut tři pytlíky černého čaje. Potom přilijte studenou vodu, aby lázeň byla snesitelná pro pokožku a nohy nechte namočené půl hodiny. Na závěr opláchněte v čisté vodě a pečlivě osušte. Koupejte nohy i dvakrát denně, dokud zápach neustoupí. Poté stačí aplikovat dvakrát týdně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.