Alkohol za volantem nebo na lodi?! Velký přehled PRO a PROTI | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Alkohol za volantem nebo na lodi?! Velký přehled PRO a PROTI

Pivo bodne, ale ani za řidítka (zatím) nepatří
Pivo bodne, ale ani za řidítka (zatím) nepatří (Foto Aha! – Jakub Poláček a ara)

Půl promile, tedy asi dvě desetistupňová piva či dvě deci vína, chce část zákonodárců povolit cyklistům, vodákům, ale také řidičům. Ačkoliv vláda se ve všech třech případech staví proti a také oslovení odborníci varují před vypouštěním džina z lahve, poslední slovo bude mít Parlament a prezident.

V pondělí návrh ODS povolit půl promile alkoholu řidičům sice vláda smetla ze stolu, ale šance na uzákonění tu stále je. Jen občanští demokraté musejí najít dostatek hlasů poslanců, kteří si na triko vezmou možné následky... Stejně to kabinet vidí u vodáků. V jejich případě poslanci už odhlasovali odstranění hrozby až stotisícové pokuty za alkohol. Na určitých tocích by podle návrhu půl promile v krvi mohl mít například kormidelník raftu či kánoe. A zbytek posádky? Ten by mohl pít – ostatně jako už je dnes zvykem – bez omezení.



Obavy ze zamítnutí

Když ale Sněmovna poslala »provodácký« návrh do Senátu, ten jej vrátil s dalším požadavkem – půl promile by se mělo povolit také cyklistům na cyklostezkách a méně frekventovaných silnicích III. tříd. Oba návrhy jsou teď součástí jedné předlohy, o které má Sněmovna hlasovat v příštím týdnu. A zdá se, že většina zákonodárců tomu není příliš nakloněna. „Panuje lehká obava z toho, zda cyklisti nepotopí i vodáky,“ komentoval rozložení sil ve Sněmovně Lukáš Bartoň (38, Piráti), navrhovatel původní sněmovní verze.

Ať se pije za volantem
PRO: Občanští demokraté, kteří minulý měsíc s návrhem přišli, argumentují, že v drtivé většině okolních zemí určitá tolerance existuje. „Není žádný důvod, abychom tuto míru svobody, která se pojí s odpovědností, našim lidem neumožnili,“ řekl jejich šéf Petr Fiala (54).
PROTI: Experti i vláda ale návrh vidí jako nebezpečný a poukazují na statistiky nehodovosti. Za 14 měsíců při nehodách, které zavinil řidič s hodnotou alkoholu právě do půl promile, zemřelo 26 lidí. „Nedodržování současné nulové hranice je velmi rozšířené a v podstatě jediný důsledek jejího uvolnění bude další nárůst nehod a počtu lidí, kteří hranici budou atakovat,“ napsal Aha! Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Všeobecné fakultní nemocnice UK.



Ať se pije za řídítky
PRO: Kdo by povolení půl promile za řidítky uvítal, jsou moravští vinaři a jejich hosté z řad cyklistů. Sklípky totiž leží podél cyklostezek, které pokračují do Rakouska (tam je na rozdíl od ČR určitá hladinka cyklistům povolena) a kvůli nulové toleranci na české straně dnes prý dochází k bizarním situacím. „Lidé, kteří si u nás na cyklostezce dají skleničku vína, tak aby neporušovali zákon, musejí se domů vracet po rakouské straně hranice,“ řekl Aha! Martin Fiala, koordinátor projektu Moravské vinařské stezky.
PROTI: Stejně jako u řidičů aut také u cyklistů platí, že alkohol zpomaluje reakce. Další důvod proti dodává Vratislav Filler z organizace Auto*Mat. „Cyklostezky bývají smíšené s chodci a mísí se do toho další nešvary, jako je nesvícení v noci, a v této kombinaci může docházet k nehodám,“ říká.


Ať se pije s pádlem v ruce
PRO: Voda a pivo, to k sobě prostě patří. Pokud by se alkoholová pravidla pro vodáky uvolnila, oproti dnešnímu stavu by se toho příliš neměnilo. Stále budou rozumnější vodáci, ale také takoví, kteří se v opilosti málem do lodě nedohrabou. Alespoň to si myslí Jakub z půjčovny lodí Kanak na Vltavě. „Možná to jen uvolní nervy těm slušnějším vodákům, kteří se to pivo dnes bojí dát,“ míní Jakub.
PROTI: Na lodi ani kapku! Kategoricky proti se staví k návrhu na povolení hladinky šéf Svazu vodáků ČR Libor Polák: „V žádném případě. Dokud nebude občanská společnost tak uvědomělá, že jedinec ví, co je ta správná míra, tak to nemá smysl. A to tady ještě není.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.