Rádce Aha! Zabouchli jste si dveře? Co s tím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Zabouchli jste si dveře? Co s tím!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia.cz)

Skoro každý Čech už někdy stál kvůli nepozornosti nebo průvanu před zabouchnutými dveřmi. Bezmocné postávání na prahu ale mohou zavinit i děti nebo zvířata. Zjistil to průzkum jedné z pojišťoven. 

Cenu za otevření podceňujeme
Otevření zabouchnutých dveří považují zapomnětlivci za drobnost, za niž zaplatí maximálně tisícovku. Realita je ale dvojnásobná, jak zjistí po přivolání zámečníka. Výjimkou nejsou inkasované dva až dva a půl tisíce korun. Cena roste, když dveře nejsou jen zabouchnuté, ale zamčené, navíc bezpečnostním zámkem. A také když k situaci dojde v pozdních hodinách nebo o víkendu, kdy si specializované firmy začínají účtovat příplatkovou výjezdovou sazbu.

Nejdřív voláme nejbližším
Zámečník není většinou první, koho burcujeme, když se nemůžeme dostat domů. Lidé v této situaci volají v 52 % případů svým nejbližším (partner, rodiče, potomci). Jen 9 % osloví svého známého zámečníka.
Dalších 5 % se obrátí na kamarády a jen 2 % volají asistenční službu. Důvodů, proč lidé postupují právě takto, je hned několik. „Podle průzkumu jde pro lidi o tak stresovou záležitost, že je první napadne obrátit se na své nejbližší,“ míní Jan Marek, mluvčí pojišťovny Generali.
Za nízké počty volajících na asistenční službu zase může to, že velká část lidí stále vůbec netuší, že asistenční služby jsou běžnou součástí majetkového pojištění. „Je tak více než pravděpodobné, že na pomoc zámečníka mají lidé u svého pojištění nárok,“ objasňuje Marek.

Jak zamykáme
*Dvě třetiny Čechů nejčastěji po odchodu z domova zamykají na dva západy.
*4 % se zamykáním neobtěžují a jen zabouchnou.
*I doma se zamyká 76 % lidí.
*Třetina lidí (31 %) se zamyká jen na noc
*24 % se zamyká kvůli většímu pocitu bezpečí
*3 % proto, že jsou doma sami

Každý druhý zlomil klíč
Děravá hlava a zabouchnuté dveře jsou sice bezkonkurenčním důvodem odepření vstupu do bytu, zdaleka ale ne jediným. Podle průzkumu pojišťovny Generali si sice 82 % Čechů už někdy zabouchlo dveře, ale 70 % mělo rozbitý zámek a 59 % obyvatel Česka zlomilo klíč v zámku.

 

82 % Čechů si někdy zabouchlo dveře. O pomoc se nejčastěji obracejí na rodinu. Asistenční službu pojišťovny zavolají lidé jen ve 2 % případů.
9 % nehod s dveřmi bylo způsobeno zvířaty.
19 % zabouchnutí dveří způsobily děti.
41 % zabouchnutí přičetli lidé průvanu.
74 % zabouchnutí dveří se odehrálo v českých domácnostech kvůli nepozornosti.
70 % Čechů očekává příjezd zámečníka do jedné hodiny od zavolání. Starší lidé jsou ochotni čekat déle.
64 % Čechů zamyká dveře na dva západy. Pouze na jeden zamyká 27 % českých domácností.
4 % Čechů nezamykají byt vůbec, když odejdou pryč. Jen za sebou zabouchnou dveře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.