Viktor Preiss už nikdy nechtěl točit: Teď je z něj prezident | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Viktor Preiss už nikdy nechtěl točit: Teď je z něj prezident

ZÁMEK LIBOCHOVICE, STŘEDA 12:45 Viktor Preiss jako prezident Beneš čeká na Hradě návštěvu Moravce.
ZÁMEK LIBOCHOVICE, STŘEDA 12:45 Viktor Preiss jako prezident Beneš čeká na Hradě návštěvu Moravce. (Foto Aha! - Karel Kopáč)

Historie je jeho koníček. Viktor Preiss (72), který poprvé vykročil na plac coby prezident Edvard Beneš (†67), má české dějiny v malíčku. 

„Naše historie se mě velice dotýká,“ přiznal herec. Přesto nabídku ztvárnit bývalou hlavu státu už předtím několikrát odmítl. Kývl až na film o Emanuelu Moravcovi (†52). Tato kontroverzní postava, na jedné straně hrdina od Zborova a na straně druhé snad největší kolaborant v českých dějinách, Preisse zaujala. „Je to strhující příběh,“ přiznává herec.

Scénář ho nadchl
Právě na něm se okamžitě shodli jak producent filmu Vítězslav Jandák ml. (36), tak režisér milující ve své tvorbě výpravy do minulých časů Biser A. Arichtev (42). Měli štěstí. Viktor Preiss je sice trochu potrápil, protože nabídku dlouho zvažoval, ale nakonec přece jen kývl. „Spolupráce s ním je za odměnu. Myslíme, že pana Preisse přesvědčil scénář,“ shodují se jak Arichtev, tak Jandák. Navíc opravdu zírali, co všechno herec nejen o první a druhé světové válce ví.

Jsou si podobní

Krásné prostory zámku v Libochovicích se na dva dny změnily na Pražský hrad, sídlo prezidentů. V maskérně už od časného rána připravují Viktora Preisse na jeho roli. Nemají s tím zase tak moc práce, protože herec je ve tváři Benešovi skutečně hodně podobný.


Uniklo ze scénáře
Píše se rok 1938. K Benešovi míří legionář Emanuel Moravec (†52). Hraje ho syn zesnulého Mariána Labudy (†73), který nosí otcovo jméno (45). Chce bojovat, nemíní se podrobit německému nátlaku. Před kamerou se znovu odvíjí dávná scéna, která poznamenala republiku na dlouhý čas. Film vzniká jako dvoudílná minisérie, uvidíte ho v květnu 2020 na obrazovce České televize.

Zpověď Viktora Preisse o herectví:

Scénář ho nadchlPrávě na něm se okamžitě shodli jak producent filmu Vítězslav Jandák ml. (36), tak režisér milující ve své tvorbě výpravy do minulých časů Biser A. Arichtev (42). Měli štěstí. Viktor Preiss je sice trochu potrápil, protože nabídku dlouho zvažoval, ale nakonec přece jen kývl. „Spolupráce s ním je za odměnu. Myslíme, že pana Preisse přesvědčil scénář,“ shodují se jak Arichtev, tak Jandák. Navíc opravdu zírali, co všechno herec nejen o první a druhé světové válce ví. Jsou si podobníKrásné prostory zámku v Libochovicích se na dva dny změnily na Pražský hrad, sídlo prezidentů. V maskérně už od časného rána připravují Viktora Preisse na jeho roli. Nemají s tím zase tak moc práce, protože herec je ve tváři Benešovi skutečně hodně podobný. 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.