Umění skryté ve skále | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Umění skryté ve skále

2019 I přes nepřízeň počasí si požehnání kapli nenechalo ujít několik desítek lidí
2019 I přes nepřízeň počasí si požehnání kapli nenechalo ujít několik desítek lidí (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Zdeněk Fryblík)

Po více než 100 letech je opět jako nová. Řeč je o skalní kapli Nejsvětější Trojice na úpatí kopce Jehla u České Kamenice. Byla vytesána do masivu už v roce 1916 a zub času na ní zanechal silný otisk.

Kaple už byla v dezolátním stavu, kování zrezivělo, některé části byly ukradeny, zašel i původní liturgický obraz,“ přiblížil starosta České Kamenice Jan Papajanovský, proč se město rozhodlo tuto malou sakrální stavbu zachránit. Zrenovován byl výklenek i kříž na vrcholu a vytvořena replika původního obrazu. „Namaloval ji Michal Janovský z České Lípy, na výsledné podobě kovaných prvků se nejvíce podílel Oldřich Heřman, kterému pomáhali pracovníci Technického zařízení města,“ prozradil předseda pracovní skupiny pro památkovou zónu Martin Konečný.

1916 Kaple ještě před vznikem republiky.

Po žluté i po modré
K obnovené skalní kapli vedou z České Kamenice hned dvě turistické stezky. Žlutá z náměstí Míru kolem Poutní kaple Narození Panny Marie a modrá směrem na vyhlídku Jehla a Bratrský oltář.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.