Václav Postránecký: MRAZIVÉ VAROVÁNÍ PŘIŠLO Z INDIE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Václav Postránecký: MRAZIVÉ VAROVÁNÍ PŘIŠLO Z INDIE!

Postránecký rád jezdil do tajemné Indie.
Postránecký rád jezdil do tajemné Indie. (Profimedia)

Před několika lety ho zaujala knihovna palmových listů v Indii. Václava Postráneckého (†75) fascinovalo, že před tisíci lety byly vzkazy napsány pro ty, kteří se někdy přijdou zeptat na svůj osud. Indický čteč mu před čtyřmi roky vzkázal: „Václave, šetři se!“ Bylo to ještě tři roky předtím, než udeřila rakovina jícnu, která začala metastazovat. Herec v úterý ve 22.40 svůj statečný boj prohrál.

Zní to jako zvláštní pohádka, bohužel ale nemá obvyklý dobrý konec. „O existenci knihovny palmových listů jsem se v minulosti dověděl několikrát a pokaždé jsem byl neodolatelně váben prověřit jejich regulérnost. Indická kultura se všemi svými projevy mě vždy přitahovala. Považuju ji za jednu ze základních částí základů veškerého lidského poznání,“ svěřila se před lety hvězda komedie století S tebou baví svět.

Po roce, který uběhl od čtení z palmových listů k mé osobě, potvrzuji shodu jak v údajích z minulosti, tak z bezprostřední roční současnosti,“ přiznal Postránecký na internetových stránkách organizace jako jeden z lidí, kteří absolvovali výklad svého osudu.
Osobně se znali s Pavlem Krejčím, který v Česku i na Slovensku indické knihovny palmových listů představil. „Jezdím pravidelně na počátku roku do Indie na měsíc, na dva,“ prozradil Aha! Krejčí. „Jsou to čtyři roky, co jsem tam letěl a dopředu se zeptal Václava, zda tam mohu jeho jménem konat. Odpověděl mi, pozdravujte čteče palmových listů!“ vzpomíná Krejčí. Při rituálu v Indii se dozvěděl alarmující skutečnosti. „Václav se musí šetřit. Hned. Ať už zvolní,“ naléhal čteč. Navíc dodal, že se Postránecký pravidelně setkává s lidmi, kteří mu vysávají energii. 

Je pravda, že herec tehdy točil pomalu všechny seriály, které se naskytly, převzal moderování Receptáře a do toho měl tři inscenace v Národním divadle. Krejčí všechna doporučení Postráneckému vyřídil. „Nechci to veřejně rozebírat, nevím, jak si Václav vzal varování k srdci. Poslední rok jsme nebyli ve spojení,“ dodal český tlumočník čtení palmových listů.

Manželka chtěla, aby zvolnil
Manželka Václava Postráneckého Helena (72) sice neumí číst palmové listy, ale v tom, že by se její muž měl šetřit, měla taky jasno. To ona trvala na tom, aby manžel zanechal všech uměleckých aktivit, aby přestal vystupovat v Národním divadle, odešel z roztočeného seriálu Krejzovi a pustil i Receptář.

Jak probíhá výklad?
V Indii věří tomu, že rišiové (staroindičtí mudrcové) byli vybaveni schopnostmi nahlížet do minulosti i budoucnosti, a to prý využili k napsání osudů lidí, kteří se tehdy ještě vůbec nenarodili, na palmové listy. Prostřednictvím knihoven palmových listů se prý může každý, kdo tomu chce věřit, napojit na svůj záznam a čteč palmových listů mu údajně přečte vše, co se má v danou chvíli dozvědět. Indové tvrdí, že věštby vycházejí minimálně z 90 procent. Díky moderním technologiím lze čtení uskutečnit z Prahy, a to včetně tlumočení do českého jazyka.

Co jsou palmové listy?
Listy jsou asi 30 cm dlouhé a 3 cm široké. V jednom svazku jich je spojeno 50 až 108. Milimetrové písmo ve starotamilských verších vyrývali rišiové kontinuálně, bez zvedání ruky, pomocí psací potřeby zvané »ezuthani«. Pro konzervaci palmových listů se používá olej extrahovaný z pavích per. Ten je umí uchovat na 400 až 1000 let. Protože ale listy nevydrží věčně, čas od času se přepisují. Proto se může stát, že se jeden člověk může najít ve více indických knihovnách.

SLOVNÍČEK POJMŮ:

ČTEČI NÁDÍ – školení vykladači nádí (v tamilštině znamená předurčený), kteří provádějí čtení z palmových listů. Studují sedm let a jde výhradně o muže. Ženy výklady provádět nemohou.

KNIHOVNY PALMOVÝCH LISTŮ – střediska – nádí centra, kde jsou uloženy svazky s palmovými listy, které obsahují osudy jednotlivých lidí. V Indii je jich v současné době více než 300.

JAZYK PALMOVÝCH LISTŮ – osudy jsou psány ve starotamilštině ve verších. Překlad do angličtiny provádí vykladač nebo tlumočník. Jako hlavní komunikační jazyk se používá angličtina.

RIŠIOVÉ – staroindičtí mudrci, kteří měli údajně schopnost vidět budoucnost a před mnoha tisíci lety prý zapsali osudy lidí do palmových listů. Předpovědi budoucnosti prý vznikly jako dialog mezi nimi a indickými bohy.

VYKLADAČI NÁDÍ – se na rišie napojují a ti jsou přítomni v energetické formě. Nejznámějším je dodnes riši Agasthiya (v překladu »ten, který zdolal kopec«), který je uctíván i jako tvůrce starotamilského písma a jím a jeho žáky sepsané palmové listy využívá nejvíce knihoven v Indii.

Na video s Václavem Postráneckým se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
3dots
11. 5. 2019 • 00:48

To není jen tak nějaká výzva. To je VERŠ!

ivoadler
10. 5. 2019 • 15:23

S výzvou Šetři se nemůže nikdo šlápnout vedle. Takhle umím věštit taky.

janakveton
10. 5. 2019 • 10:21

Jéžiši! To je zas důkaz, že když nelze o nikom nic napsat, protože žil příkladným životem a nejsou ani problémy se závětí a s majetkem, tak se holt musí vymyslet cokoliv za jakoukoliv cenu! Teda nechtěla bych být novinářkou! Svého času jsem o tom přemýšlela, ale dnes jsem ráda, že jsem se stala knihovnicí. (Ovšem ne v knihovně palmových listů!!!)

pelagie
10. 5. 2019 • 08:03

co je to za hlouposti......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.