Ruský Suchoj Superjet 100: Letadlo s cejchem smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ruský Suchoj Superjet 100: Letadlo s cejchem smrti!

Požár letadla v Moskvě
Požár letadla v Moskvě (Profimedia)

Podle mnohých odborníků nemá tenhle stroj v leteckém provozu co dělat. Suchoj Superjet 100, jinak též SSJ 100, v němž v neděli večer po nouzovém přistání na moskevském letišti Šeremetěvo uhořelo 41 lidí, totiž dlouhodobě provázejí problémy.

Letečtí experti o SSJ 100 opakovaně hovoří jako o problémovém letadlu. Důvod? Časté technické poruchy spojené zejména s motory a zároveň dlouhá čekací doba na dodání náhradních dílů.



Otevřete oči!
SSJ 100 absolvoval první let v roce 2008, do provozu byl zařazen o tři roky později. A už v roce 2012 zaznamenal první tragickou nehodu, když v barvách indonéských aerolinek narazil do úbočí hory Salak – tehdy zahynulo 45 lidí. Způsobila ji tehdy chyba pilota, ovšem od té doby následovaly další dvě nehody zapříčiněné selháním techniky, mj. nevysouvajícími se klapkami. Po té poslední, kterou v Moskvě ze 78 lidí na palubě nepřežilo minimálně 41 včetně dvou dětí, apelují ruští politici na stažení SSJ 100 z provozu. „Než bude ukončeno vyšetřování, neměly by vůbec létat,“ prohlásil Michail Romanov ze strany Jednotné Rusko. Člen Komise pro rozvoj letectví Jurij Sytnik byl striktnější: „Otevřete oči! Nepořizujte si letenky na superjet, kupujete si vlastní smrt,“ vzkázal.

Svědectví pasažéra: Letoun skákal jako kobylka
Jeden ze 37 pasažérů, kterým se podařilo dostat z letadla po nafukovacích skluzavkách, se podělil o děsivé chvilky z paluby: „Bylo to tvrdé přistání. Letadlo skákalo jako kobylka a začalo hořet, strachem jsme málem omdleli,“ popsal. „Seděl jsem u okna a motor po nárazu náhle vzplál jako ohnivá koule a začal se tavit. Nastala obrovská panika, lidé křičeli a plakali. Nějak se podařilo dostat k nouzovému východu,“ dodal další. Co se vlastně při přistání stalo? Hrdinka Taťána (34).

Skopávala lidi do bezpečí
Jednou z hrdinek okamžiku se stala letuška Taťána Kasatkinová (34). „V nastalé panice jsem cestující ani neviděla. Jen jsem je skopávala z východu, aby ho neucpali,“ popsala agentuře TASS letuška Taťána Kasatkinová své počínání u jediného možného nouzového východu. „Lidé byli zmatení, mnohé jsem musela na nafukovací skluzavku doslova vytáhnout za límec,“ popsala. „Za to, že jsem přežil, děkuji bohu a letušce, která mě zachránila,“ vzkázal Dmitrij Chlebnikov. A status hrdiny bude dozajista mít i její teprve 22letý kolega Maxim Mojsejev, ten ovšem in memoriam. Pokoušel se totiž pomoci lidem ze zadní části letadla tak dlouho, až sám uhořel...

Rusové a dva Američani
Společnost Aeroflot zveřejnila jmenný seznam cestujících, podle něhož jsou, až na dva Američany, všichni Rusové. Identifikace mrtvých, z nichž se většina udusila kouřem, bude prý vzhledem k intenzitě požáru komplikovaná.

Co se vlastně při přistání stalo?
Pilot potvrdil: Stroj vzplál až po nárazu
Denis Jevdokimov, kapitán inkriminovaného letu, potvrdil, že letadlo zasáhl po startu blesk. Ten vyřadil veškerou automatiku a piloti ztratili spojení s řídicí věží. Kapitán rovněž vyloučil, že by SSJ 100 hořel už ve vzduchu. „Požár vypukl až při přistání,“ uvedl. Byť tvrdí, že stroj na nouzové přistání klesal předpisově, záběry ukazují, že letěl velmi rychle, po prvním dosednutí poskočil, při druhém bouchl spodkem o dráhu, v důsledku čehož mu vzplála nádrž ukrytá v podvozku. Zdroj obeznámený s vyšetřováním řekl, že stroj měl přílišnou váhu kvůli plným nádržím. „Přistával plně natankovaný. Posádka se neodvážila ve vzduchu vypustit kerosin, protože neměla kontakt s dispečery. A provádět bez jejich svolení nad hustou zástavbou v Moskvě manévry s vypouštěním by bylo nebezpečné,“ sdělil agentuře Interfax.

 

Panika a křik v hořícím letadle:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.