Režisér Juraj Herz (†83): Proč stále nemá místo posledního odpočinku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Režisér Juraj Herz (†83): Proč stále nemá místo posledního odpočinku?

Zoufalá partnerka režiséra Herze (†83) Hudečková: Stále ho nemůže pohřbít!
Zoufalá partnerka režiséra Herze (†83) Hudečková: Stále ho nemůže pohřbít! (archiv Blesku)

Přestože to je už více než rok, co Juraj Herz (†83) zemřel, poslední místo odpočinku ještě nenašel. Urna s jeho ostatky ale změnila místo. Režisérova životní přítelkyně, herečka Martina Hudečková (55), ji přestěhovala do jiného bytu.

„Byt, ve kterém jsme s Jurajem bydleli a ve kterém zemřel, byl mezonetový a na mě opravdu moc velký. Navíc nebyl náš. Tak jsem ho vyklidila, vrátila majiteli a přestěhovala se do svého a menšího,” svěřila se Aha! Hudečková s tím, že i tento pražský byt poblíž náměstí Jiřího z Poděbrad má Jurajova ducha. „Než jsme ho koupili, tak jsme ho spolu i vybírali. Juraj je tedy i v něm úplně všude,” dodala Martina s tím, že z bytu do bytu s ní putovala samozřejmě i Herzova urna.

Čeká se na syna
Než režisér filmů Spalovač mrtvol, Petrolejové lampy, Upír z Feratu nebo Holky z porcelánu zemřel, vyjádřil dvě přání. Nechtěl veřejný pohřeb a svěřil se, že by byl rád rozptýlen mezi vrbičkami na milované chalupě na Jindřichohradecku. „Samozřejmě, že mu přání splníme, otázkou je ale kdy. Ještě jsme se na tom jako celá rodina nedohodli,” komentuje herečka.

Kdy dojde ke smutečnímu aktu, záleží tedy na synovi z prvního manželství, herci Michalu Herzovi (58), a dceři, manažerce kavárenské sítě Annelii (29), kterou má režisér s herečkou Terezou Pokornou (58).


Rozlučka v kině
A protože rodina vyplnila Herzovi i druhé přání, tedy žádný pohřeb, Annelie 8. dubna, přesně v den, kdy uplynul rok od režisérovy smri, připravila v bývalém kině Illusion na Vinohradské třídě velké rozloučení s přáteli, na kterém se promítaly i ukázky z Hercových filmů.

Mezi pozvanými nechyběla zpěvačka Zora Jandová (60), muzikant Michael Kocáb (64), houslista Pavel Šporcl (45) a taneční mistr Vlastimil Harapes (72). Každý něco řekl nebo zazpíval, a tím se s Herzem po svém rozloučil.

Více najdete v tištěném vydání Nedělního AHA!.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.