Milouš Jakeš (96) pro Aha: Jak mi je? Na můj věk dobrý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Milouš Jakeš (96) pro Aha: Jak mi je? Na můj věk dobrý!

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš (Alexandr Malachovský, archiv ČT)

Rudé prapory, polibky i přivítání »legendy«. Tak oslavovali komunisté První máj. Letos nikoliv na pražském Výstavišti, nýbrž před kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nechyběl ani Milouš Jakeš, který v létě oslaví 97. narozeniny! Bez hůlky, vzpřímeně a radostně kráčel mezi »své«

První máj a Svátek práce oslavili komunisté opět stylově. Nechyběly balonky, živá hudba ani plamenné projevy. „Já jsem v partaji už od šestnácti let, letos mi bude devadesát a nikdy jsem První máj nevynechala. Vždycky chodím pozdravit i pana Jakeše, tak doufám, že přijde,“ řekla Aha! jedna z účastnic. A měla štěstí. Přišel! Jen co někdejší generální tajemník ÚV KSČ dorazil a políbil se s exposlankyní Martou Semelovou (59, KSČM), která se netají svými kontroverzními názory na minulost, stala se z něj d slova celebrita. Kromě polibk rozdával i podpisy. Aha! pa řekl, že se cítí vcelku dobř „Na těch 97 to ještě jde,“ od pověděl.

Štrougal v nebi?
Aha! se ptalo také účastníků akce, jestli se objeví i další představitel bývalého režimu, federální premiér Lubomír Štrougal (94). „Ten měl přece minulý týden pohřeb,“ řekl sebejistě jeden z důchod ců a ukazoval prstem na nebe. Toho ale opravila opodál stojící seniorka s tím, že funus měl slovenský premiér z osmdesátých let Peter Colotka (†94) který zemřel během Velikonoc „Štrougal tu už nebyl dlouho nevíme, co s ním je,“ dodala jedna z účastnic.

Došlo i na pepřák
Na akci dorazili i odpůrc komunistů, kteří se shromáždění snažili překřičet různými hesly. Nad schody kostela, pověsili transparenty s nápisy »Komunisté jsou vrazi« nebo »Rudý zrůdy«. Slovní souboj mezi komunisty a odpůrci nakonec přerostl v potyčku. Jeden z antikomunistů totiž jinému účastníkovi propíchl balonek a ten odpověděl odvetou. Vytáhl pepřový sprej a »záškodníka sejmul «. Mladého muže ošetřili záchranáři a údajně italského komunistu odvezla policie k výslechu.

Slovenská první dáma divadla: Pohřeb Colotky neunesla a utekla

Dlouholetý komunistický funkcionář, místopředseda federální vlády a slovenský premiér v dobách normalizace Peter Colotka (†94) zemřel během Velikonoc. Rozloučit se s ním přišli dokonce i slovenský exprezident Ivan Gašparovič (78) či legendární hokejista Jozef Golonka (81). Během úterního pohřbu pronesla smuteční řeč herečka Slovenského národního divadla Mária Kráľovičová (91), která dojatě recitovala, ale později zármutek neunesla a z rozloučení musela odejít.

„Na Peteru Colotkovi si především vážím toho, co udělal pro slovenskou kulturu. Byl to velmi dobrý člověk, skoro můj soused,“ řekla webu Pluska.sk. Colotka byl v 60. letech členem Mezinárodního soudního dvora v Haagu, během normalizace se z něj stal slovenský premiér. Tím byl až do roku 1988. Poté byl dva roky velvyslancem ve Francii. Po revoluci byl trestně stíhán kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, zpronevěry a dalších trestných činů. V roce 1994 byl ale všech obvinění zbaven. Na konci roku 2017 státní zastupitelství v bavorském Weidenu začalo vyšetřovat několik československých komunistických funkcionářů, kteří v Německu čelí trestnímu oznámení kvůli zabíjení na železné oponě. Směřovalo proti 54 českým a 13 slovenským občanům včetně Colotky.

Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zamlzena
5. 5. 2019 • 15:42

Zásadovost se cení.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.