Mezi útočníky na Srí Lance byli dva zámožní bratři a manželka: Rodina teroristů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mezi útočníky na Srí Lance byli dva zámožní bratři a manželka: Rodina teroristů

Útoky na Srí Lance mají přes 200 obětí. (21.4.2019)
Útoky na Srí Lance mají přes 200 obětí. (21.4.2019) (Profimedia)

Srílanská policie postupně odhaluje, kdo stojí za sebevražednými atentáty o Velikonoční neděli. Velký podíl na nich měla místní »rodinná teroristická buňka«.

Dva bratři se odpálili na snídaních ve dvou luxusních hotelech, kde byli ubytovaní. Jeden uvedl na recepci falešnou adresu, zato druhý nelhal, což policii rychle navedlo na stopu. Až příliš horkou stopu.
„Když tam dorazila zvláštní jednotka, žena jednoho z bratrů odpálila výbušniny, zabila sebe i své dvě děti,“ uvedli policisté, kteří tam ztratili tři kolegy.



Peníze z koření

Policie zatím zatkla několik příbuzných podezřelých. „Rodina vedla teroristickou buňku,“ prozradil agentuře AFP jeden vyšetřovatel. „Věříme, že měli vliv i na další příbuzné. Měli motivaci a měli peníze.“ Třicátníci Inšáf a Ilhám Ibráhímovi podle deníku Sri Lanka Mirror pracovali pro svého otce (65), předního exportéra srílanského koření; i ten byl zatčen spolu s dalším synem, zatímco čtvrtého policisté nenašli.
„Inšáf říkal, že letí služebně do Zambie,“ uvedl jeho švagr Ašchán Alaudín. „S mou sestrou se loučil nějak divně, říkal jí, ať je silná. Teď se úplně složila. Ten psychopat si zaslouží pekelný trest, rodině přinesl hanbu.“
Otázkou zůstává, jaké měla rodina kontakty s ostatními pachateli či se zahraničními teroristy. Vedle nich policie podezřívá z útoků, které podle poslední bilance zabily 359 lidí, místní radikální skupinu Tauhíd Džamáate (NTJ).

Pochybní útočníci
K útokům se přihlásil tzv. Islámský stát (IS) – o území v Sýrii a Iráku už přišel, ale jako teroristická síť funguje dál. IS zveřejnil video osmi údajných atentátníků přisahajících mu věrnost. Uprostřed je patrně strůjce útoků a vůdce NTJ Zahrán Haším, ostatních sedm je zahaleno, může to být kdokoliv. Také nesedí tvrzení IS, že ony tři policisty zabil bojovník Abú Abdalláh – ještě než policie oznámila, že se s nimi odpálila žena jednoho z atentátníků.

Čtvrtý selhal
Vybuchnout měl ještě čtvrtý hotel, atentátník to však z nějakého důvodu neučinil. Personál na něj ovšem upozornil policii a ta jej po pár hodinách našla jižně od centra Kolomba: v tu chvíli se přece jen odpálil, na místě byli dva mrtví.

Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.