Smrt chovatele lvů Michala P. (†33): Vrahem je... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Smrt chovatele lvů Michala P. (†33): Vrahem je...

Michal P. se lvem Fufíkem.
Michal P. se lvem Fufíkem.  (Foto Aha! – Slávka Červená)

Konec spekulací. Chovatele lvů Michala P. (†33) ze Zděchova na Vsetínsku zabil jeho milovaný Fufík (†8). Policie včera uvedla, že na smrti muže se nepodílel jiný člověk.

Muže zákona ke lví ubikaci přivolal 5. března v sedm ráno otec chovatele Petr (59). A od samého počátku byl podezřívavý. „Dveře do ubikace byly zamčeny zvenku a nenašly se Michalovy brýle, bez kterých neudělal krok. Něco se tam muselo stát,“ tvrdil tehdy Aha!.

Nezamkli ho

Policie jeho verzi však nyní vyvrátila. „Podle rozborů záznamů z kamer uvnitř, se na smrti nepodílela další osoba. S jistotou můžeme i vyloučit, že by muže někdo uvnitř zamknul. Zemřel po útoku lva, což potvrzují i předběžné výsledky pitvy,“ uvedla mluvčí policie Lenka Javorková.

Zábrana otevřená

V době vstupu chovatele do kotců nebyli lev Fufík a lvice Liuwa údajně od sebe odděleni. Měli volný pohyb po celé ubikaci. „Posuvná zábrana z kari sítě, která kóje odděluje, byla otevřená a chovatel se mezi šelmami volně pohyboval,“ řekla Javorková. Doplnila, že Michal P. zemřel po útoku na následky zranění již 4. března vpodvečer.

Museli zastřelit lvici?

Stovky lidí na sociálních sítích nesouhlasí s tím, že kromě lva policie zastřelila i mladou lvici Liuwu. „Prvotní záměr byl šelmy uspat, ale po zvážení všech variant, aby nedošlo k ohrožení dalších osob, rozhodl velitel zásahu zvířata usmrtit,“ vysvětlila Lenka Javorková. Doplnila, že vyšetřovatel případ ještě neuzavřel, čeká na další znalecké posudky.

Nepovolený chov

Čtyři roky bojoval Michal P. s úřady o povolení chovu. Ubikaci postavil dříve, než dostal stavební povolení. A přestože bylo podle kontrol krajské veterinární správy o zvířata dobře postaráno a zabezpečení prosti jejich útěku dostatečné, stavba byla stále nelegální. Zároveň mu tak chybělo razítko povolující chov.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.