Potvrzeno! Ruší změnu času! Jak to bude probíhat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Potvrzeno! Ruší změnu času! Jak to bude probíhat?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Ze soboty na neděli si opět posuneme ručičky o hodinu dopředu a začne platit letní čas. Otravnému přeřizování by ale mohl být brzy konec. Jak se včera shodl europarlament, stejný čas po celý rok by měl platit už v roce 2021! Jenže může dojít k chaosu.

Evropský parlament včera konečně podpořil dlouho avizované zrušení povinného střídání letního a zimního času. Původně sice europoslanci plánovali, že by praktika, která některé dohání k šílenství, skončila už letos, nakonec byl termín o dva roky prodloužen. Rakouské předsednictví chtělo věc podrobit širší diskusi. Poslance nyní čeká tvrdší oříšek: chtějí, aby se státy Unie dohodly jednotně, jestli si všechny nechají ten zimní anebo ten letní, protože jinak se může stát, že cestou k moři budete posouvat hodinky sem tam.

Pásma zůstanou

„Ta šance je velká,“ řekl Aha! europoslanec Pavel Svoboda (56, KDU-ČSL), který stál na začátku všech diskusí. „Nicméně jde o záměr. Předpokládá se, že nyní budou členské státy sedět okolo stolu a hledat co nejpřirozenější napojení. Každopádně už v tuto chvíli existují tři časová pásma v Evropě, takže není nic nového na tom, že mezi některými státy budou jiné časové hranice,“ říká. Nemyslí si však, že by se velké odlišnosti měly týkat našich sousedů, třeba Německa.

Rozhodnou odborníci?

A kdo rozhodne, jestli budeme mít jenom zimní nebo jenom letní čas? Podle europoslance Tomáš Zdechovského (39, KDU-ČSL) by se do debaty o změně času měli zapojit i odborníci. „Většina poslanců je pro to, aby o tom, jaký čas nechat, rozhodli vědci. Někteří odborníci došli k názoru, že zimní je zdravější, někdo se přimlouvá zase za letní, protože je v něm méně depresí,“ vysvětlil.

Lid versus Babiš

Postoj lidí a politiků v Česku je zatím nejasný. Podle loňského průzkum STEM/MARK si až 44 % Čechů přeje ponechání letního času. Naproti tomu zimní čas by preferoval premiér Andrej Babiš (64, ANO), jehož vláda by měla v tomto ohledu hlavní slovo. „Je to z různých praktických i zdravotních důvodů,“ uvedl. A argumentoval i vnoučaty. „Když máte malé děti - já mám vnučky - a slunce zapadá až po 21. hodině, tak děti samozřejmě říkají, že je světlo, a nechce se jim moc spát. To jsou praktické věci,“ zmínil Babiš.

Česká stopa

Návrh na zastavení střídání času podala skupina europoslanců v čele s Pavlem Svobodou (56, KDU-ČSL). Evropská komise poté návrh schválila.

Víte, že…

Do ankety Evropské komise se zapojilo 4,6 milionu občanů EU (většina hlasujících byla z Německa) a shodli se na zrušení zimního a ponechání letního času?

Číslo 1979

V tomto roce bylo v Československu zavedeno natrvalo střídání zimního a letní času. Od roku 1996 k němu dochází vždy poslední víkend v březnu a říjnu.

Časová pásma v Unii

Greenwichský čas, ČR – 1h

Spojené království, Irsko, Portugalsko

Středoevropský čas

Belgie, Česko, Dánsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Malta, Německo

Východoevropský čas ČR + 1 hod

Bulharsko, Estonsko, Finsko, Kypr, Lotyššsko, Litva, Rumunsko, Řecko

Přečtěte si
mbmb
27. 3. 2019 • 09:21

bobou
27. 3. 2019 • 07:25

Je vůbec něco na čem se jako Evropa shodneme? Nyní se za velké peníze budou měsíce dohadovat, který čas budeme mít, zda letní nebo zimní. Přitom je to tak jednoduché prostě ten, který v našem středoevropském pásmu byl vždy, než ho začali měnit. A hlavně stejný čas by měl platit pro všechny státy v Evropě.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.