Čiperka ve 108 letech: Prozradila recept na dlouhý život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čiperka ve 108 letech: Prozradila recept na dlouhý život!

„Samotné se mi nechce věřit, kolika let jsem se dožila,“ říká Magdalena Kytnerová.
„Samotné se mi nechce věřit, kolika let jsem se dožila,“ říká Magdalena Kytnerová. (Foto Aha! – Slávka Červená)

To bylo tehdy, když inženýr Jan Kašpar uskutečnil první dálkový let v Čechách z Pardubic do Velké Chuchle... V roce 1910 se narodila i Magdalena Kytnerová z Kroměříže, která slaví neuvěřitelné 108. narozeniny. 

Gratulace tentokrát přijímala jen v rodinném kruhu. „Nedávno ji potrápila vážnější nemoc a oslabila ji. Ale jinak jí hlava stále dobře myslí. Ven z bytu již proto nevychází, ale v televizi pravidelně sleduje oblíbené pořady – kvízy, drby o hercích i sportovcích a denně čte noviny. Zajímá se stále o veškeré dění,“ řekla její snacha Jana (68).

1942 Svatební foto s manželem Evženem. Vychovali dceru (69) a syna (75). Ten nyní s manželkou o ni pečuje.

Smrtící chřipka
Paní Magdalena přišla na svět za Rakouska-Uherska u Vídně. Když rodiče zemřeli v roce 1918 na španělskou chřipku, ujali se jí příbuzní na Vysočině. „Později jsem sloužila v rodinách. Moc ráda jsem chodila tancovat. V roce 1942 jsem se vdala a šla za manželem do Brna. Celé roky jsem tam vařila ve vojenské akademii,“ řekla. 

 Žádné diety 
A jestli si myslíte, že takového věku se dožila díky střídmé stravě, mýlíte se. „Vždycky jedla, na co měla chuť. Žádné diety. Nejraději dobroty ze zabijačky. Miluje i buchty,“ přiblížila snacha. A tak na slavnostní oběd si oslavenkyně dopřála milovaný řízek s bramborovým salátem a k večeři oblíbenou pizzu.

Pouze při oslavě si přiťukne vínem. Na žaludeční neduhy si dává fernet.

Přečtěte si
aveneta
26. 3. 2019 • 10:11

No něco ovlivní životní životní styl, ale valná část je v genech!!! Moje teta kouřila 80 let od 15 let, žádný zdravý styl života nevedla a dožila se 95 let což třeba je příklad i Kamili Moučkové 90 sátnice jo měla pochopitelně nějaké zdravotní problémy v tom věku, již klouby tak nesloužily, ale mozek a aktivita se zajímat o různé věci to v poho...ještě půl roku před smrtí mi upletla nááááááááádherný svetr.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.