Opilec ukopal manželku k smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Opilec ukopal manželku k smrti

Za tragédií stál kromě násilné povahy vraha i alkohol.
Za tragédií stál kromě násilné povahy vraha i alkohol. (Ilustrační foto ara)

Tři roky těžkého žaláře, zostřeného jedním půstem měsíčně – tak zněl rozsudek brněnského zemského soudu vynesený 12. dubna 1899 nad železničním zřízencem Janem M. (47) z Břeclavi. Ten ve svém bytě doslova ukopal a ušlapal vlastní choť.

Bylo to manželství dvou opilců. Ožrala Jan svou ženu, která také pila jako duha, často mlátil a kopal. Nakonec ji hrůzným způsobem poslal 11. února 1899 večer na věčnost. Pitevní zpráva hovořila takto: „Oběti za živa zranění v obličeji přivozena byla, dále shledáno bylo na pravé straně prsou šest a na levé straně čtyři zlámaná žebra, játra natržená a slezina utržená. Zjevně násilnou smrtí ze světa sprovozena byla, a to tím způsobem, že pachatel skočil jí na prsní koš a zběsilým kopáním a tlučením žebra oběti své polámal.“ Podle svědectví jejich dcery Marie se otec probudil kolem půl třetí. Matku, která už nedýchala, odtáhl do chodby a nechal ji tam ležet. Dceři tvrdil, že »se jí ani nedotkl«. Ráno vyhledal Jan M. lékaře. Tvrdil mu, že žena »náhle a z neznámé příčiny zemřela«. Doktor mrtvou prohlédl a pochopil, co se stalo. Surovec byl zatčen a odsouzen. List Národní politika napsal: „Ortel vyslechl s tupou lhostejností.“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.